Met deze slogan trekt Open VLD naar de verkiezingen

Tom Ongena© BELGA

Open VLD trekt met de slogan “Morgen doen werken” naar de verkiezingen van 9 juni. Dat heeft partijvoorzitter Tom Ongena zaterdagnamiddag op het Groeicongres in Brussel onthuld, waar ook het Groeiplan, het verkiezingsprogramma van de Vlaamse liberalen en democraten, werd goedgekeurd.

LLA
Bron: BELGA

Dat Groeiplan moet voor Open VLD onze bedrijven concurrentieel houden en met maatregelen die werken doet lonen meer mensen aan het werk krijgen. Zo moet het verschil tussen werken en niet-werken groter worden. Tot 500 euro netto per maand, met een hogere jobbonus en de schrapping van de 45%-schijf in de personenbelasting. Maar ook door een rem te zetten op de groei van uitkeringen, aldus Ongena.

LEES OOK:

Open VLD wil de werkloosheid in de tijd beperken en OCMW’s responsabiliseren om mensen met een leefloon sneller naar een job te begeleiden. “We werken drempels weg om te gaan werken. Door de invoering van taksvrije uren: wie wil bijklussen moet dat onbeperkt en onbelast kunnen. Zodat bijverdienen ‘blij-verdienen’ wordt”, aldus nog de voorzitter. 

Premier Alexander De Croo wees op de verdienste van zijn regering, die geconfronteerd werd met een aantal crisissen, maar deed ook een oproep om niet mee te gaan in het doemdenken van sommigen.

© BELGA

Antipolitiek

“Laat ons samenwerken, in plaats van mekaar stokken in de wielen te steken”, richtte hij zich tot de N-VA, zonder de partij bij naam te noemen. “We gaan écht niet beter af zijn met partijen die het einde van ons land voorspellen, of - al even erg - de godganse dag bezig zijn met tactische spelletjes. Wel of niet regeren met extreem rechts?  Wel of geen zakenkabinet? De nationalisten maken de extremisten met de dag groter. Ze voeden de antipolitiek. Ze spelen met de welvaart van àlle Belgen. ‘t Is waar. Ook de nationalisten hebben een plan. Een afbraakplan. Zonder wederopbouw”, hekelde hij. 

Voor de premier is wat vandaag bij Van Hool gebeurt, een mokerslag voor duizenden werknemers.  “Maar dat mag en dat zal geen fataliteit zijn. De boodschap is niet dat deze mensen en deze welvaart onherroepelijk verloren zijn. Integendeel: we moeten zorgen voor nieuwe industrie met nieuwe jobs, en nieuwe technologie, zodat iedereen weer mee is. Ook de mensen bij Van Hool. Wij laten niemand achter”, aldus De Croo. “We moeten ervoor zorgen dat ondernemerschap hier ruimte krijgt. Anders vertrekken ze”, zei hij nog.

© BELGA

Tom Ongena had ook een sneer naar CD&V toen hij het had over het luik ‘vrijheid’ van het Groeiplan. “Vrijheid ligt ons liberalen na aan het hart. Kunnen zijn wie je bent, het leven leiden dat je zelf kiest, maar ook zelf kunnen kiezen om het lijden te eindigen. Om steeds de regie over je levenseinde in eigen handen te kunnen houden. Dus nee, Sammy, wij passen voor een processie van Echternach. Wij passen voor verdere vertragingsmanoeuvres. Wij vragen respect voor de keuzes die mensen zelf willen maken”, klonk het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen