Het werk van Sara Bjarland zorgt meteen voor de nodige reacties op sociale media.© jve

Kunstwerk met gestapelde stoelen in kader van Beaufort lokt kwade reacties uit: “Iemand stak zelfs zijn middelvinger op”

De Haan -

Een nieuw Beaufort-kunstwerk in Wenduine zorgt voor de nodige commotie: de gestapelde stoelen van Sara Bjarland lokken kwade reacties uit bij inwoners en bezoekers van de badplaats. Burgemeester Wilfried Vandaele is geschrokken van alle controverse. “Laat het werk toch even bezinken: de context is breder”, zegt hij.

Junior Verbeeke

Wie langs de Ringlaan in Wenduine rijdt, kan er niet naast kijken: op de rotonde werd een groot kunstwerk in het kader van Beaufort 2024 geplaatst. Het gaat om een aantal gestapelde stoelen die in brons gegoten werden. Het beeld is van de Finse Sara Bjarland: zij stelt het wegwerpgedrag van de mens in vraag. Maar inwoners en bezoekers van Wenduine doen meteen hetzelfde met het kunstwerk in kwestie.

De omgevingsaanleg rond het kunstwerk wordt later voltooid.© jve

Consensus

Het werk lokt de nodige reacties uit op sociale media: niet iedereen is grote fan, en dat is een understatement. “Mijn stem tijdens de verkiezingen gaat naar wie dit beeld laat verdwijnen”, valt onder andere te lezen. Of ook nog: “Dit hoort op het containerpark.” Iemand anders is dan weer ietsje meer gematigd: “Ook al is het niet mooi, de boodschap achter het werk moet je waarderen.”

De Haan kocht het kunstwerk aan: het is dus een blijver. “Beaufort is een instituut gecureerd door kunstkenners: zij weten waar ze mee bezig zijn”, aldus burgemeester Wilfried Vandaele. “Of ik geschrokken ben door al de reacties? Toch wel, ja. Sommige reacties zijn zelfs grof. Mensen staken hun middelvinger op toen ik ter plaatse ging. Speciaal. Over smaken en kleuren valt kan je nu eenmaal niet discussiëren. Maar in het schepencollege was er een consensus over dit ontwerp.”

De stoelen staan op de rotonde aan Manitoba in Wenduine.© jve

Naast de stoelen van Sara Bjarland komen er ook nog enkele andere (tijdelijke) werken op het Haanse grondgebied. Maar Wenduine krijgt dus de grootste blikvanger. De gemeente betaalde 100.000 euro voor het kunstwerk, dat 200.000 euro waard is. De provincie stond in voor de andere helft van de aankoopprijs. “Ik hoop dat de mensen dit even laten bezinken en het geheel later bekijken wanneer de rotonde klaar is. De beplanting moet er ook nog komen”, zegt Vandaele.

Volk lokken

Vandaele hoopt dat het werk in de toekomst alsnog geapprecieerd wordt. “Het is kunst met een boodschap: hopelijk zien mensen ook de bredere context nog”, zegt de burgemeester. “In het verleden gebeurde het nog al eens dat een werk van Beaufort voor controverse zorgde. Denk maar aan de beruchte ‘krotwoning’ in Blankenberge. Ik zie het positief in: Wenduine gaat over de tongen en het kunstwerk zal sowieso volk lokken naar onze deelgemeente. Daar kunnen onze lokale handelaars alleen maar van profiteren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER