stadion
Stade du Pays de Charleroi
toeschouwers
10697

Cercle Brugge moet vrezen voor plek in de top 6 na puntendeling met discutabele fases in Charleroi

Jupiler Pro League - speeldag 29 - 09/03/24 - 18:16

Met een brilscore komt Cercle Brugge nog goed weg in Charleroi, maar toch zal vooral het puntenverlies knagen bij groen-zwart in de race naar de Champions' Play-offs. De bezoekers kwamen met tien te staan na een discutabele fase. Op het uur vergat Ilaimaharitra het nekschot uit te delen vanaf de stip, net als Da Silva in het absolute slot . Dat leidt tot een puntendeling waar beide ploegen weinig mee opschieten.

Charleroi - Cercle Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Ilaimaharitra kreeg dé kans om Charleroi vanop de penaltystip naar het behoud te trappen, maar koos dezelfde hoek als Cercle-doelman Warleson en miste.

• Man van de match: Warleson redde een moeilijk punt voor Cercle Brugge in de strijd om PO 1. De redding op elf meter was het belangrijkst, maar ook nadien toonde de Braziliaanse doelman zich opnieuw als belangrijk sluitstuk.

•  Discutabele fase: Enkele minuten voor rust trok Popovic aan de noodrem wanneer Badji was ontsnapt. Nochtans raakte Badji bij zijn aanname de bal even met de hand. De VAR zag hands, scheidsrechter Lothar D'Hondt niet.

• Opvallend: Vorig seizoen was Cercle nog de ploeg die het meeste aantal strafschoppen tegen kreeg, dit seizoen kreeg het er na 28 speeldagen nog geen enkel tegen. Tot nu, al blijft het aantal tegendoelpunten op strafschop nog altijd op 0 staan.

Charleroi wilde zijn volgelopen Mambourg belonen met een intens begin, maar geleidelijk aan nam Cercle Brugge over en dicteerde het de wet.

Op het kwartier fladderde Minda gezwind de 16 binnen, maar zijn schot werd door de hand van Koffi tegen de paal geduwd.

Cercle bleef doorduwen, maar tot grote kansen kwam het niet. Net wanneer Charleroi zich leek te herpakken, verloor het Mbenza bij een snedige, veelbelovende aanval in het voordeel aan een spierblessure.

Enkele minuten voor de rust werd Badji door de Cercle-verdediging geloodst met een lange bal. Popovic trok aan de noodrem en kreeg rood. Nochtans raakte de spits van Charleroi bij de aanname de bal met de hand. De VAR wou herstel, maar scheidsrechter Lothar D'Hondt weigerde.

De daaruitvolgende vrije trap werd door Ilaimaharitra vakkundig op de kruising gepegeld. Een laatste wapenfeit van een eerste helft zonder schoten op doel.

Doelmannen redden punt

Na een gezapige eerste tien minuten in de tweede helft, ontsnapte er weer eentje van Charleroi aan de Cercle-verdediging.

Deze keer was het Petris en ook hij werd foutief afgestopt. Utkus is de enige Cercle-speler dit seizoen (tot nog toe) die een strafschop veroorzaakt heeft. Maar een slechte trap van Ilaimaharitra en een goede redding van Warleson zorgden ervoor dat dat geen tegendoelpunt veroorzaakte.

Charleroi probeerde het overtal uit te buiten, maar vond pas de sleutel tot kansen in het slot. In Mazzu-time dribbelde Guiagon de rechthoek in, maar alweer stond Warleson paraat om zijn 10e clean sheet van het seizoen te verzekeren.

Diep in de toegevoegde tijd ging Cercle Brugge nog bijna met de 3 punten lopen. Maar ook Hervé Koffi, de doelman van Charleroi, behoedde zijn ploeg voor erger, dankzij een sublieme redding op de bijna gemaakte goal van Lopes.

Een scoreloos gelijkspel dus, waardoor beide ploegen dure punten laten liggen. Charleroi kon een reuzestap naar het behoud zetten. En Cercle Brugge moet hopen op een misstap van Genk en Gent, wil het zijn plaats in de top 6 nog behouden.

Miron Muslic: "Bij duidelijk hands moet je toch fluiten?"

• Daan Heymans (Charleroi): "We hebben mogelijkheden gehad op de 1-0. Verdedigend stond het goed, maar extra jammer dat je 11 tegen 10 niet kan uitbuiten. Als er iemand in de kleedkamer Charleroi een warm hart toedraagt, is het Ilaimaharitra wel. Hij zit in zak en as, maar niemand neemt het hem kwalijk.
  • Stellion Warleson (Cercle Brugge): "Ik bedank God bij mijn redding van de strafschop. We hebben een punt en dat is het belangrijkste. Voor mij was het geen duidelijke rode kaart en daarvoor raakt de spits eerst de bal met de hand. Uit PO 1? De race is nog niet voorbij."
  • Miron Muslic (trainer van Cercle Brugge): "Het is een duidelijk handbal van Badji, dan moet je fluiten. Niet met opzet zei de scheids. Maar hij haalt er wel voordeel uit. De gevolgen zijn massive. We moeten 55 minuten met een man minder. Dit avontuur is nog niet voorbij. Ook al hebben we het niet meer in eigen handen. In voetbal zijn er van die onverwachte momenten. Zoals die save van Koffi in het slot, bijvoorbeeld. Ik weet niet wat daar gebeurde, zoiets redt een doelman nooit. Maar dat is voetbal, soms valt het goed, soms minder. We vinden beide kanten leuk."
  • Felice Mazzu (trainer van Charleroi): "Ik onthoud vooral het positieve. Het wedstrijdplan werd gerespecteerd en we gingen goed met hun druk om. Maar er zijn natuurlijk wel de aanvallende missers. In de tweede helft ging het minder, maar ik wil positief blijven want de mentaliteit en organisatie zitten wel goed. We zijn geëvolueerd. "

Fase per fase

21:26
20:19

EINDE: 0-0

De wedstrijd eindigt in een scoreloos gelijkspel. In de eerste helft telden we 0 schoten binnen het kader, elke ploeg trof wel één keer het doelhout. Popovic kreeg ook rood na een discutabele fase. In de tweede helft waren er wel kansen om de nullen op het scorebord te veranderen, maar Warleson hield Ilaimharitra van een penaltygoal en Koffi redde in het slot nog een punt voor Charleroi, dat door een gebrek aan efficiëntie niet voorbij 10 Cercle-spelers geraakte. Cercle moet hopen op een misstap van Genk of Gent om een plaats in de top 6 te behouden.

90+8' tweede helft
90+5'

Koffi brengt redding!

Wat een slot! Dari gaat onder een hoge bal door, waardoor Efekele vrij spel heeft. Zijn 45'er gaat niet naar Denkey, maar wel naar Lopes, die zijn gemaakte goal ziet gestopt worden door Koffi. Bijna gingen de 10 spelers van Cercle hier nog met de overwinning lopen!

90+3'

Daar is Charleroi alweer! En weer is het Stulic die gevaarlijk kan zijn, maar in de draai treft hij de rug van Utkus.

90+3'

Bijna Mazzu-time! Stulic maakt een goede loopbeweging achter de Cercle-verdediging, die achter hem aan moet hollen. De Serviër bereikt de achterlijn en zet gevaarlijk voor doel, maar Lietaert is de reddende groen-zwarte engel die de bal wegkeilt.

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
88'
wissel
88'
wissel
86'

Warleson wil de 0

Parfait Guiagon wil voor de tweede week op rij matchwinnaar worden. Hij dribbelt zich vrij in de rechthoek van Cercle. Vanuit een scherpe hoek trapt hij naar doel. Warleson brengt redding. Na zijn penaltysave wil hij zijn clean sheet niet meer uit handen geven.

Kan Cercle Brugge Mazzu-time overleven?

82'

Lopes maakt van een vrije trap in de middencirkel gebruik om de ver uitstaande Koffi te verrassen. Zijn gooi naar een wereldgoal is niet gekadreerd.

81'
81'

Heymans zijn wedstrijd zit er na 80 minuten op. Het relaas ervan horen we ongetwijfeld in de volgende 90 Minutes-aflevering. Dabbagh komt in zijn plaats.