Het Regenbooghuis aan Zee kreeg ongewenst bezoek.
Foto: Jeffrey Roos

Jongeren maken amok in ontmoetingscentrum voor LGBTQI+-personen in Oostende

Het Regenbooghuis aan Zee, het ontmoetingscentrum voor LGBTQI+-personen in Oostende, heeft vrijdagavond ongewenst bezoek gekregen. 8 jongeren werden agressief en de bezoekers kregen discriminerende verwijten. De politie is tussenbeide moeten komen. De jongeren zijn geïdentificeerd.

Al 3 jaar vormt het Regenbooghuis aan Zee een centrum rond seksualiteit en genderdiversiteit. "Wij zijn een huis en thuis voor LGBTQI+-personen", vertelt Edie Merckx. "Zoals wel vaker kwamen we samen met verschillende mensen op vrijdagavond."

Verbale agressie

Daar waren dus ook ongewenste gasten bij. "De jongeren kwamen binnen en zwierden heel wat verwijten naar ons hoofd. Dingen die zij allemaal grappig leken te vinden. Bij momenten werden ze ook zeer agressief. We hebben zelfs de politie moeten bellen."

"Rond 20.30 uur hebben we inderdaad moeten ingrijpen", zegt politiewoordvoerder Eline Goeminne. "We hebben zes mensen kunnen controleren en identificeren. Later op de avond zijn daar nog twee personen bij gekomen die ook geïdentificeerd konden worden."

Edie Merckx is wat aangeslagen door het incident.
Foto: Jeffrey Roos

Kapotte vlag en besmeurde ruiten

"Wij zijn wel vaker het slachtoffer van spot", gaat Edie verder. "Zonder aanleiding krijgen wij soms verwijten als we op een terras iets aan het drinken zijn. Begin dit jaar smeerden onbekenden om de 2 dagen eten uit op ons raam. Onze regenboogvlag is ook al vaak kapot geweest."

"Er blijft een taboe rond LGBTQI+- en dat is spijtig. We proberen nochtans veel te sensibiliseren en mensen hun blik te verruimen, maar het lijkt niet te werken. Het ging hier om jongeren en dat is net de groep die we proberen mee te krijgen. Twee jaar geleden gingen we nog van school tot school om folders uit te delen." 

Meest gelezen