VIDEO. Anderlecht krijgt strafschop nadat Jan Vertonghen neergaat in zestien, maar die lijkt aan te geven dat het er geen is: “Heel licht”

Bizarre fase op het half uur in RWDM-Anderlecht. Na (licht) contact met David Sousa ging Jan Vertonghen neer in de zestien. De kapitein van paars-wit schudde meteen met zijn vinger en leek zo aan te geven dat het geen strafschop was. Toch bleef scheidsrechter Laforge bij zijn beslissing. Ook de VAR kwam niet tussen.

Maarten Vanhoof, Wout Libin

Uiteindelijk zette Kasper Dolberg de strafschop zonder verpinken om. Na een half uur voetballen stond Anderlecht zo al op een comfortabele 0-3 voorsprong en was de match eigenlijk al gespeeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Het was een ingewikkelde fase”, vertelde hoofdrolspeler Jan Vertonghen na de wedstrijd over de penalty. “Iemand tikte me van achter heel licht aan en daarna raakte hij nog de bal. Ik gaf vervolgens aan dat ik het een heel lichte strafschop vond. Ik stond er zelf ook van te kijken. Ik heb wel begrepen dat mensen die de fase gezien hebben dat hij me echt raakte. Zo voelde ik het zelf ook, maar alsnog vind ik het een lichte penalty.”

Delaney: “De halvering van de punten? Niet helemaal eerlijk, volgens mij”

In de makkelijke overwinning tegen de buren van RWDM, kreeg Delaney voor het eerst sinds zijn blessure, die hij opliep voor de winterstop, een halfuur speeltijd. “Het deed deugd, opent hij. “Volgens Theo moest ik scoren zodat hij een assist achter zijn naam kreeg, maar het belangrijkste zijn toch de minuten. Het duurde langer dan verwacht om terug fit te geraken. Bij mijn sleutelbeenbreuk was ik na vier weken fit, terwijl er acht weken revalidatie voorspeld waren. Nu was het omgekeerd. Er werd een afwezigheid van acht weken voorspeld, het werden er tien. Of ik misschien gewoon oud begin te worden? Dan komt die ouderdom sinds november wel heel snel, op dit tempo zit ik op mijn vijfendertigste in een rolstoel”, knipoogde de Deen.

Riemer zal blij zijn dat Delaney weer fit is. Zijn ervaring en métier kunnen goed gebruikt worden in de play-offs, waar Anderlecht de grote uitdager van Union zal worden. Hoewel het in zijn voordeel speelt is Delaney een koele minnaar van de halvering van de punten. “De play offs? Ik ken het van in Denemarken, maar begrijp het niet. Natuurlijk halveren ze daar de punten niet. That’s crazy. Maar dit jaar draait het in ons voordeel uit. Maar eerlijk? Dat vind ik niet echt. Voor mij zijn alle punten gelijk of je ze nu in de reguliere competitie verdient of niet. Of Union nog punten verliest voor de play-offs? Ik weet het niet. Wat ik wel weet: we spelen nog twee keer tegen elkaar en als we alle wedstrijden winnen, doen we mee.”

Vertonghen en Sousa voor de bewuste fase.© BELGA

De RWDM-spelers protesteren bij ref Laforge.© BELGA

Bij RWDM wijzen ze naar neeschuddende Vertonghen.© Isosport

Sousa kreeg een gele kaart gepresenteerd voor zijn fout.© BELGA

Dolberg zette de penalty uiteindelijk om.© Isosport

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer