31'
Kasper Dolberg
0 - 3
31'

Een gezondheidswandeling in Molenbeek. Anderlecht had slechts een halfuur - en een paar cadeautjes - nodig om RWDM opzij te zetten en definitief te veroordelen tot de eindstrijd om degradatie. De duidelijke 0-3 betekent ook de 6e zege op rij voor paars-wit, waardoor het weer wat druk legt op leider Union.

RWDM - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Iets voorbij het halfuur kunnen de boeken al toe voor RWDM. Sousa tikt Vertonghen, weliswaar licht, aan in de zestien en hoewel Vertonghen zelf nadrukkelijk geen penalty claimt, wijst ref Laforge toch naar de stip. Dolberg zet de strafschop feilloos om en geeft RWDM zo de doodsteek.

• Man van de match: Hazard, Verschaeren en Leoni zorgden voor de fluwelen baltoetsen bij Anderlecht, maar Vertonghen was toch de bepalende speler. Hij opende de score en lag ook mee aan de basis van het penaltydoelpunt van Dolberg.

• Opvallend: 15e competitietreffer voor Anders Dreyer en de Deen heeft dit seizoen ook al acht assists op zijn naam staan. Geen enkele speler in 1A is na 29 speeldagen bij meer doelpunten betrokken dan Dreyer.

Anderlecht pakt cadeautjes gretig uit

0-3 na goed een halfuur voetballen. Anderlecht kreeg op bezoek bij RWDM een uitgelezen kans om die andere Brusslse stadsgenoot, competitieleider Union, onder druk te zetten en greep die met beide handen. Mét dank aan RWDM.

Amper 10 minuten had Anderlecht nodig om op voorsprong te komen. Na een kort genomen hoekschop pakte Stroeykens uit met een soort voorzet-schot en Vertonghen stond perfect gepositioneerd, en helemaal alleen, om de bal aan de tweede paal in doel te werken.

Nog geen 10 minuten later stond RWDM al twee goals in het krijt en dat had de degradatiekandidaat helemaal aan zichzelf te wijten. Defourny nam onnodige risico's bij het uitvoetballen en Adaramola liet zich de bal kinderlijk ontfutselen door Dreyer. Die strafte het geklungel genadeloos af: 0-2.

RWDM bleef in eigen voeten schieten. Sousa tikte Vertonghen aan in de zestien. De Anderlecht-kapitein gaf zelf aan dat het geen strafschop waard was, maar daar dacht scheidsrechter Laforge anders over. Dolberg trok zich van de commotie niks aan en zette de penalty feilloos om.

Dolberg stuurt Defourny naar de verkeerde kant.

RWDM ontsnapt aan vierde tegengoal

Een heftig coachende Riemer wou allerminst dat Anderlecht zou indommelen in de tweede helft en dat deed paars-wit ook niet. Toch was het even schrikken toen RWDM plots uitpakte met een scherpe omschakeling. Dwomoh bracht Camara alleen voor Schmeichel, maar de doelman bracht redding voor Anderlecht.

Rond het uur ontsnapte RWDM dan weer tot twee keer toe. Verschaeren vergat een knappe dribbel af te ronden, na een fraaie stiftbal van Hazard vond Augustinsson dan weer Defourny op zijn weg.

In de slotfase hield de RWDM-doelman ook Sardella nog van de 0-4 en ook Delaney was er na een heerlijk balletje van Leoni dicht bij. Het bleef 0-3, daarmee pakt Anderlecht zijn zesde overwinning op een rij en is het nu al 18 competitiewedstrijden ongeslagen.