Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Donderdag nieuw boerenprotest: blokkades bij havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge

Donderdag nieuw boerenprotest: blokkades bij havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge
Beeld Mine Dalemans

De boeren zijn van plan om komende donderdag opnieuw te protesteren. De havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge zullen worden geblokkeerd. Dat bevestigen de actiegroepen Verenigde Jonge Landbouwers en Farmers Defence Force.

Opnieuw komen de boeren in actie uit onvrede over het landbouwbeleid. Ze zijn het onder meer oneens met de stikstofregels. “We willen dat andere wetenschappers worden gehoord, want het beleid is gebaseerd op frauduleuze cijfers. Wij worden doodgezwegen”, klinkt het bij Bart Dickens van Farmers Defence Force.

Naar verluid worden komende donderdag de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent geviseerd: er zouden filterblokkades plaatsvinden. Dat betekent dat er slechts druppelsgewijs verkeer wordt doorgelaten, met flinke files tot gevolg. Door de havens te blokkeren willen de boeren erop wijzen dat het vooral de industrie is die stikstof uitstoot, en niet de landbouw.

Eerder dit jaar zorgden de boerenprotesten al voor veel overlast. Zo legden de boeren het verkeer op de Antwerpse ring plat en werd de Europese wijk in Brussel door 900 actievoerders en tractoren overspoeld. Hoeveel boeren donderdag aan de actie mee zullen gaan doen, is nog niet bekend.