Direct naar artikelinhoud
OverzichtOorlog in Oekraïne

‘De verliezen van de vijand zijn gigantisch’: 9 niet te missen artikels over de oorlog in Oekraïne

‘De verliezen van de vijand zijn gigantisch’: 9 niet te missen artikels over de oorlog in Oekraïne
Beeld SOPA Images/LightRocket via Getty // AP // Photo News

Wat is er deze week gebeurd in de oorlog van Rusland tegen Oekraïne? Met dit overzicht van 9 artikels bent u weer helemaal mee.

Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne ook in de liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

1. Plots zet Rusland zijn luchtmacht in tegen Oekraïne: met duidelijke resultaten én nieuwe risico’s als gevolg

De recente Russische vooruitgang aan het Oekraïense front is deels te danken aan risicovolle luchtmachtinterventies. Een mes dat aan twee kanten snijdt: Oekraïne heeft de afgelopen weken verschillende vliegtuigen kunnen neerhalen, maar de Russen slaagden er wel in vernietigende aanvallen uit te voeren. “Een kostbaar maar vrij effectief instrument.”

Lees de analyse.

Een Su-34 in het Russische Koebinka op 29 augustus 2020.Beeld SOPA Images/LightRocket via Getty

2. Gaat Moldavië Oekraïne achterna? Transnistrië bezorgt de EU kopzorgen

Frankrijk plaatst Transnistrië op de agenda van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, nadat de regio expliciet Moskou om hulp riep. Er zijn veel parallellen met Oekraïne te maken, en dat doet het Kremlin maar al te graag.

Lees het artikel.

Een Transnistrische grenswacht aan de grens met Oekraïne. In de opstandige Moldavische regio identificeert een ruime meerderheid zich met Rusland.Beeld AFP

3. Oekraïne kondigt ‘ergste nachtmerrie’ voor Russische schepen aan: ‘Deze lente gaan we op jacht’

Met onbemande zeedrones slaagt Oekraïne er week na week beter in de ooit zo machtige Russische Zwarte Zeevloot te raken waar het pijn doet. De aanvallen zijn meer dan enkel een mentale opkikker tegen de moeilijke strijd aan het front.

Lees het artikel.

De eerste Sea Baby-zeedrone die via crowdfunding werd gefinancierd, met de naam ‘Avdiivka’ werd woensdag aan de pers voorgesteld in Kiev.Beeld AP

4. Russische soldaten die weigeren te sterven op het slagveld, worden gemarteld of opgehangen: ‘Het is een hel hier’

Russische militairen, vooral vrijgelaten criminelen, gaan zich aan het front in Oekraïne te buiten aan allerlei wreedheden tegen hun kameraden die niet bereid zijn de dood tegemoet te gaan. Soldaten maken vanaf de frontlinies melding van martelingen, schijnexecuties en zelfs een geval van ophanging.

Lees het artikel.

Rekruteringscentrum voor Russische soldaten met informatie over betalingen.Beeld REUTERS

5. Grootste stuk naar Rusland, rest naar Polen, Roemenië en Hongarije: Russische ex-president toont plan voor opdeling Oekraïne

Als het aan de Russische oud-president Dmitri Medvedev ligt, wordt Oekraïne opgehakt in een aantal delen waarna slechts een kleine Oekraïense rompstaat overblijft. Medvedev presenteerde zijn plannen voor het naoorlogse Oekraïne maandag op een door het Kremlin georganiseerd jeugdfestival in Sotsji.

Bekijk hier in detail hoe Medvedev Oekraïne wil opdelen.

Oud-president Dmitri Medvedev met zijn plan voor Oekraïne.Beeld Photo News

6. ‘De verliezen van de vijand zijn gigantisch’: Oekraïne wil na stabilisering front opnieuw initiatief in handen nemen

Het Oekraïense leger bereidt zich voor op nieuwe tegenaanvallen tegen de Russen. Dat zegt Oleksander Pavljoek (53), de nieuwe commandant van de Oekraïense grondtroepen. Een groot tegenoffensief is niet realistisch, maar “onze opdracht is om de frontlijn te stabiliseren en zoveel mogelijk Russen te doden”, aldus Pavljoek.

Lees het artikel.

Oleksander Pavljoek (53) is de nieuwe commandant van de Oekraïense grondtroepen in opvolging van Oleksandr Syrsky, die nu opperbevelhebber van het Oekraïense leger is.Beeld REUTERS

7. Zeven Indiase mannen die gelokt werden naar het Russische leger slaken noodkreet: ‘Haal ons weg uit Oekraïne’

Deze week circuleerde op sociale media een video van zeven Indiase mannen die beweerden dat ze als toeristen naar Rusland waren gereisd voor Nieuwjaar, maar door een agent naar Wit-Rusland waren gebracht. De mannen zouden nu door Rusland worden gedwongen om mee te vechten in de oorlog in Oekraïne. Dat schrijven verschillende nieuwsbronnen, waaronder The Indian Express.

Lees het artikel.

Een screenshot van de video van de Indiase mannen die in het Russische leger zouden vastzitten.Beeld Youtube video

8. Met Navalny sterft ook Ruslands democratische droom

Wat betekent de politieke moord op Aleksej Navalny voor de Russische oppositie? Niet veel goeds, vrezen onderzoekers Elad Magomedov en Elias Tsjevski en studenten Alex Marchan en George Layus. “Navalny’s dood wijst op het einde van de mogelijkheid om via democratische actie een andere toekomst te bereiken.”

Lees het opiniestuk.

Duizenden mensen schuiven aan om bloemen te leggen op het graf van Aleksej Navalny. Dat Moskou laat begaan is volgens ondergetekenden geen begin van inkeer maar een teken van doorgedreven cynisme.Beeld Photo News

9. Duitse regering staat in haar hemd na Russische onthulling van gesprek legertop over inzet kruisraketten

De Duitse regering is ernstig in verlegenheid gebracht door een uitgelekt gesprek tussen vier hoge militairen. Het onderwerp was de inzet van Duitse kruisraketten door Oekraïne. Bondskanselier Olaf Scholz heeft altijd gezegd dat Duitsland deze Taurus-raket onder geen beding aan Kiev wil leveren.

Lees het artikel.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz.Beeld AFP