Direct naar artikelinhoud
MensenkennisPodcasts (48 min)

▶ Hoe sommige mensen authentiek zijn en anderen niet: ‘Hoe vaak gebeurt het dat je denkt: ‘Ik zei ja maar eigenlijk wou ik dat niet’?’

▶ Hoe sommige mensen authentiek zijn en anderen niet: ‘Hoe vaak gebeurt het dat je denkt: ‘Ik zei ja maar eigenlijk wou ik dat niet’?’
Beeld Marco Mertens / De Morgen / Johan Jacobs

Wie ben ik, wie is de ander en hoe verhouden wij ons tot elkaar? Voor het tweede seizoen van de podcastserie Mensenkennis duikt Fleur van Groningen opnieuw wekelijks in de menselijke psyche. In deze slotaflevering van seizoen 2: authenticiteit.

Luister naar seizoen 2, aflevering 8: Authenticiteit

Video wordt geladen...

Wat zit er achter onze maskers, onze angsten en onze trauma’s? Dat onderzoeken we in de slotaflevering van het tweede seizoen van Mensenkennis. Bestaat er zoiets als een authentiek zelf, hoe maken we contact met wie we echt zijn en hoe kunnen we ons op een authentiekere manier met anderen verbinden?

Bestsellerauteur en journalist Fleur van Groningen praat erover met dr. Edel Maex. Hij is psychiater, zenleraar en een van de grondleggers van Mindfulness in de Lage Landen. Maex publiceerde al twaalf boeken, waaronder het bekende Mindfulness - In de maalstroom van je leven en het meer recente De bereidheid om te kijken. Veel mensen kennen hem van de gratis geleide meditaties op zijn website. Hij heeft een eigenzinnige kijk op authenticiteit en wijt zelfverlies in relaties aan een moeilijke kindertijd.

En ook actrice, theatermaker en beeldend kunstenaar Joke Devynck doet graag een duit in het zakje. Het grote publiek kent haar van haar rollen in Flikken en Vermist. Daarna volgde rollen in onder meer Het Goddelijke Monster, Een goed jaar, Binti en All Of Us. In alles wat ze doet, professioneel of privé, streeft Joke naar een authentieke benadering. Ze heeft een hekel aan hokjesdenken en gelooft in de kracht van luisteren.

Mensenkennis is een podcastserie over de menselijke psyche, een samenwerking tussen Fleur van Groningen, hoorstroom en De Morgen, gebaseerd op haar boek Voelen zonder filter.

Presentatie, redactie, eindredactie en muziek: Fleur van Groningen
Productie en montage: Laurens Bervoets & hoorstroom

Wilt u reageren? Mail dan naar podcasts@demorgen.be.

Meer info over Edel Maex op: www.levenindemaalstroom.be
Meer info over Joke Devynck via instagram en imdb

Meer over de gastvrouw: www.fleurvangroningen.be

Beluister de andere afleveringen:

Video wordt geladen...