© Soudal Quick-Step

Remco Evenepoel focust zich in slotrit op wiel van Matteo Jorgenson: “Die mannen hebben dat al paar dagen bij mij gedaan, nu is het eens omgekeerd”

Kan Remco Evenepoel deze Parijs-Nice in extremis toch nog naar zich toe trekken? Met de slotrit voor de boeg staat Evenepoel vierde, op één seconde van het podium en 37 seconden van leider Brandon McNulty. Evenepoel zelf vertelt eerder te focussen op de ritzege.

Hugo Coorevits, Maxime Caeyman

Amper 109,3 kilometer lang is de slotrit, maar met vijf gecatalogiseerde beklimmingen is de etappe zwaar genoeg voor Evenepoel om nog plaatsjes op te schuiven in het klassement. Zeker met de verschillen die na de etappe van zaterdag kleiner zijn geworden. “We willen eerst en vooral het podium. Het verschil (met de derde Mattias Skjelmose, red.) is maar één seconde”, zo vertelt ploegleider Klaas Lodewyck voor de start in Nice. “Alles is na zaterdag terug dichter bij elkaar gekomen. Dus de kans is effectief daar om deze Parijs-Nice te winnen. Maar ik denk dat het een heel moeilijke koers zal worden. Kort, maar heel moeilijk.”

“Hoe realistisch het is om de eindzege te pakken? Als je start, is dat altijd realistisch. Zeker als je het weer bekijkt: het zal weer een veldslag worden. Als je een kou pakt op het verkeerde moment kan het ook zomaar over zijn voor ons. Ik denk dat er niemand zeker is van de uitkomst van vandaag.” Al blijft het uitgangspunt in eerste instantie de rit winnen. “Dat zou mooi zijn en als je dat doet is de kans groot dat je op het podium komt en zelfs het eindklassement kan winnen. Die etappe winnen zou al heel veel zijn.”

Evenepoel: “Etappezege belangrijker dan eindzege”

Ook Evenepoel zelf zit vooral met de etappezege in z’n hoofd. “Het is vandaag niet aan mij om aan te vallen. Dat is eerder voor de mannen van Visma-Lease a Bike. Ik moet niet altijd het heft in eigen handen nemen. Er ligt ook nog een etappe om te winnen. Als ik de etappe kan winnen en nog kan opschuiven naar het podium in het klassement, zal het een geslaagde dag zijn. Als de situatie zich voordoet, zal ik wel iets proberen. Maar ik denk niet dat het vandaag van ons moet komen. We hebben zaterdag al veel gegeven met de jongens, dus het zal proberen economisch aanvallen worden.”

“Op wiens wiel ik dan ga focussen? Goh, dat zal dan toch op dat van Jorgenson zijn. Die mannen hebben dat al een paar dagen bij mij gedaan, nu zal het eens omgekeerd zijn. Ik denk dat hij het meeste kans maakt op de eindzege, als je ziet hoe McNulty er zaterdag een beetje doorzakte. Voor ons is het eerder focussen op de etappezege. Is dat in een sprintje of door alleen weg te rijden: dat zien we wel. De etappezege is belangrijker dan de eindzege.”

(Lees verder onder de foto)

© BELGA

Verkenning Touretappes

Hoe de wedstrijd ook afloopt, Evenepoel vliegt zondag niet meteen naar huis. Maandag en dinsdag blijft hij nog in de omgeving om de laatste twee etappes van de Tour de France te gaan verkennen. De laatste twee etappes van de Tour spelen zich namelijk ook af in en rond Nice. “Het is hier vlakbij, dus het is goed om dat mee te pakken”, zo vertelt Lodewyck. “Zoals het weer nu is, zullen we de slottijdrit verkennen. Wat we precies gaan doen, hangt af van het weer. Als het goed weer is, kunnen we de tijdrit eventueel twee keer doen. Als het slecht weer is, doen we het parcours van de tijdrit misschien een keer op de fiets en een keer op de wagen. En dinsdag verkennen we de andere etappe, de voorlaatste etappe van de Tour.”

Klassement bij aanvang van de slotrit

1. Brandon McNulty

2. Matteo Jorgenson +4”

3. Mattias Skjelmose +35”

4. Remco Evenepoel +36”

5. Luke Plapp +47”

6. Primoz Roglic +1’21”

7. Egan Bernal +1’42”

8. Wilco Kelderman +1’43”

9. Aurélien Paret-Peintre +1’53”

10. Aleksandr Vlasov +2’05”

De zon komt er dan toch door in Nice.© Hugo Coorevits

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer