Links: betogers van Amnesty International in Amsterdam | Rechts: Israëlisch president Isaac Herzog.

13 aanhoudingen bij opening Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam 

De Nederlandse politie heeft 13 demonstranten aangehouden bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Daar betoogden zo'n 2.000 actievoerders tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Isaac Herzog in de stad. Hij werd uitgenodigd om samen met de Nederlandse koning Willem-Alexander de officiële opening van het Nationaal Holocaustmuseum bij te wonen. 

De opening van het nieuwe Holocaustmuseum in Amsterdam ging niet onopgemerkt voorbij. Er verzamelden zo'n 2.000 manifestanten op het Waterlooplein, in het centrum van de stad. Onder meer betogers van Amnesty International waren aanwezig. De betogers scanderen "Free Palestine" en zwaaien met Palestijnse vlaggen.

De protesten kwamen vooral tot stand omdat de Israëlische president Isaac Herzog aanwezig was in de stad. Samen met de Nederlandse koning Willem-Alexander heeft Herzog de plechtige opening van het museum bijgewoond.

13 aanhoudingen

Volgens de politie zorgde een kleine groep demonstranten daar korte tijd voor een grimmige sfeer. Zo gooiden ze met eieren en vuurwerk en werden politiebusjes beklad met verf. Sommige demonstranten klommen ook op de politiebusjes. De Mobiele Eenheid greep in om de mensen van de busjes te verwijderen.

Elders in de stad gooiden mensen met stenen naar de politie. Eerder werd in de buurt van het Nationaal Holocaustmuseum een vrouw opgepakt voor het plakken van stickers.

De Nederlandse politie heeft uiteindelijk 13 demonstranten aangehouden. De aanhoudingen werden onder meer verricht voor het verstoren van de openbare orde en vernieling, zoals door het gooien van stenen en het vernielen van een politiebus.

Alle verdachten zitten nog vast en worden gehoord, meldt de politie. Onder de verdachten is volgens een woordvoerder één minderjarige.

We zijn net blij dat het museum er komt, maar we staan hier om president Herzog erop te wijzen dat hij verantwoording moet afleggen voor wat er in Gaza gebeurt

Woordvoerder van Amnesty International

Op de officiële opening was niet alleen Herzog aanwezig, maar ook ontslagnemend premier Mark Rutte, de Duitse Bondsraadvoorzitter Manuela Schwesig en de Oostenrijkse bondspresident Alexander Van der Bellen tekenden present. 

Tijdens het openingsprogramma in de Portugese Synagoge en bij de officiële openingsceremonie in het museum waren gefluit en leuzen die de demonstranten riepen te horen. Ook werden koning Willem-Alexander en president Herzog uitgejoeld toen ze het museum in- en uitgingen.

Het Nationaal Holocaustmuseum

De opening van het museum is een speciale gebeurtenis. Het Nationaal Holocaustmuseum is het eerste en enige museum in Nederland dat zich focust op de geschiedenis van de Jodenvervolging in het land. Het gebouw is gelegen in de voormalige Hervormde Kweekschool van Amsterdam. Van daaruit zijn honderden Joodse kinderen en baby's naar onderduikadressen gesmokkeld, om te voorkomen dat ze werden gedeporteerd.

Het museum wil zich focussen op de persoonlijke verhalen van de mensen die in het gebouw zijn gepasseerd. Er zullen vaste en tijdelijke tentoonstellingen zijn, maar het is ook de bedoeling dat er evenementen en educatieve programma's worden georganiseerd.

De Israëlische president Isaac Herzog (midden) komt aan bij de Portugese Synagoge van Amsterdam.
Foto: Reuters

"Volg de pijl"

De organisaties benadrukken dat ze tegen de Israëlische president betogen, niet tegen het museum. "We zijn net heel blij dat het museum er komt", gaf een woordvoerder van Amnesty International aan. "We staan hier om president Herzog als hij hier aankomt te wijzen op het feit dat hij verantwoording moet afleggen voor wat er in Gaza gebeurt." Op een van de borden van de actievoerders staat "naar het Internationaal Strafhof, volg de pijl" te lezen. 

Ook de Joodse organisatie Erev Rav kondigde betogingen aan tijdens het bezoek van Herzog. De organisatie riep op om de president tijdens zijn bezoek "te arresteren voor het aanzetten tot genocide op de Palestijnen".

Sinds de oorlog in Gaza op 7 oktober startte zijn al meer dan 31.000 Palestijnen gedood. Er zijn ook al meer dan 240 Israëlische soldaten gedood tijdens het grondoffensief.    

Bekijk: Pro-Palestijnse protesten in Amsterdam, ook gericht tegen de Israëlische president Isaac Herzog

Videospeler inladen...

Meest gelezen