Lothar D’Hondt geeft Boris Popovic rood.© BELGA

Voetbal 1A Charleroi-Cercle

Cercle Brugge eist uitleg van Referee Department waarom Boris Popovic rood kreeg in cruciale match tegen Charleroi: “Dit heeft zware gevolgen voor ons”

Charleroi-Brugge -

Het was al langer duidelijk dat de strijd voor het laatste plaatsje in de Champions’ play-offs tot de laatste speeldag zou duren. Sporting Charleroi was op Mambourg al vaker een zwart beest voor Cercle en zaterdag was dat niet anders. Door de omstreden rode kaart van Boris Popovic moest Cercle zowat 60 minuten met tien man voetballen. Voor al wie de Vereniging in het hart draagt dé reden dat het 0-0 bleef. Cercle eist nu ook een uitleg van het Referee Department.

Koen Verdruye

Cercle was zaterdag in een sfeervol Mambourg de eerste helft de betere ploeg. Het bleef echter beperkt tot een paar flitsen van Alan Minda, topschutter Kévin Denkey was terug uit schorsing, maar zat stevig in de greep en kwam niet echt in het stuk voor. Charleroi speelde in de omschakeling, maar bij de eerste uitbraak struikelde Mbenza plots en liep hij een verrekking op.

De tweede keer na 40 minuten lieten Daland en Popovic ex-Club Brugge-spits Youssouph Badji ontsnappen. Popovic probeerde in het spurtduel Badji terug te halen en bij het duwen en wringen kreeg de aanvaller de bal op de hand en trok Popovic voorzichtig aan de noodrem. Rood oordeelde de kordaat en correct leidende ref Lothar D’Hondt, die zijn verantwoordelijkheid nam. De VAR riep hem naar het scherm voor het handspel, maar D’Hondt bleef bij zijn beslissing en oordeelde dat het om een natuurlijke loopbeweging ging waaruit Badji geen voordeel haalde en de bal onvrijwillig op zijn hand viel. Op zich een correcte beslissing al valt de frustratie van Cercle te begrijpen omdat het dubbel aanvoelde. Miron Muslic en Felice Mazzu waren vol lof voor mekaar, maar waren het roerend oneens over de fase die al of niet deze match met grote inzet bepaalde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Dit was duidelijk handspel en Badji haalde er voordeel uit, de ref had dus moeten fluiten”, brieste Muslic. “Voor ons had en heeft dat zware gevolgen. Mazzu bewierookte in het Engels Muslic eerst als een van de betere coaches in de reeks, maar stelde dan duidelijk in het Frans: “De ref nam de juiste beslissing, Badji kreeg die bal onvrijwillig op zijn hand, daar was niks mis mee.”

Uitleg van het Referee Department

Hoe dan ook, Cercle voelde zich bekocht. Meer zelfs, allerlei speculaties kwamen weer naar boven. Een beetje eng want D’Hondt floot op zich een prima wedstrijd en had alles onder controle.

Bij Cercle stuurde men zondagmiddag nog een persbericht de wereld in waarin men uitleg eiste van het Referee Department waarom Popovic rood kreeg. Veeleer een doekje voor het bloeden voor de begrijpelijk gefrustreerde en misnoegde achterban.

“We accepteren niet dat de regels rond handspel zaterdag op deze manier werden toegepast, terwijl het de voorbije maanden op andere manieren gebeurde. Daar zijn verschillende voorbeelden van. Denk maar aan het amper twee weken geleden afgekeurde doelpunt voor vermeend handspel van Thorgan Hazard en plaatsvond na een voorafgaande duidelijke duw.” Cercle laat in het bericht nog weten dat men een uitleg eist over alle situaties waarbij dit seizoen handspel (niet) gefloten werd. “Enkel op deze manier kunnen we in de toekomst vertrouwen op een consequente toepassing van de regels rond handspel.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vorige maand in Gent moest Cercle ook meer dan 1 uur met tien man spelen, maar dan won groen-zwart wel tegen een ploeg die in tegenstelling tot Charleroi het spel zelf maakte. Na de rode kaart hinkte Cercle op twee gedachten: voluit voor de drie punten gaan of op zekerheid spelen en 1 punt pakken. In de tweede helft kon het nog alle kanten uit. Warleson stopte de strafschop van Ilaimaharitra en had nog een paar cruciale reddingen in huis, maar de beste redding kwam in de 97ste minuut nog op naam van Koffi, die op haast miraculeuze wijze op de lijn nog Lopes van de winnende treffer hield. “Ik weet nog altijd niet hoe Koffi die bal nog uit zijn doel kon houden”, zuchtte Muslic. “En laat ons hopen dat hij dat volgende week ook doet tegen Gent”, voegde de Cercle-coach er grijnzend aan toe.

Kostbaar punt

Tot voor zaterdag had Cercle zelf nog alles in eigen handen, maar dat is door de 1 op 6 tegen KV Mechelen en Charleroi nu niet meer het geval. Maar coach en spelers blijven wel 100% in hun kansen geloven. Muslic zou Muslic niet zijn indien hij onmiddellijk na de match zichzelf, zijn groep en ook de buitenwereld nog eens opzweepte.“Deze strijd is nog niet gedaan. We geven niet op en volgende week staan we er opnieuw en kloppen we RWDM thuis.”

De psycholoog en people manager in de Cercle-coach had de spelers al overtuigd dat ze zaterdag 1 punt hadden gewonnen en geen twee verloren. Jonge kerels zoals Jonas Lietaert en de Braziliaan Nazinho stapten direct mee in dit verhaal en waren er zaterdag eveneens van overtuigd dat dit een kostbaar punt was in de jacht op een ticket voor de Champions’ play-offs . Volgende zondag rond 20.30 uur weten we wie gelijk heeft.

Cercle-trainer Miron Muslic.© Isosport

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer