Jonathan Milan overpowert Jasper Philipsen in slotetappe Tirreno-Adriatico, eindzege van Jonas Vingegaard komt niet meer in gevaar

Jonathan Milan heeft zondag de zevende en laatste rit van Tirreno-Adriatico naar zijn hand gezet. De Italiaan van Lidl-Trek was in een massaspurt net iets sneller dan Alexander Kristoff en Davide Cimolai. De blauwe leiderstrui van Jonas Vingegaard kwam niet meer in gevaar.

Marnix Taes

De geaccidenteerde beginfase van het parcours inspireerde een paar enkelingen om er op uit te trekken. Het moest ervoor zorgen dat enkele sprinters het lastig zouden krijgen met het oog op de biljartvlakke finale van de slotetappe van Tirreno-Adriatico. Met Alessandro De Marchi, Antonio Tiberi en Damnia Caruso was Italië goed vertegenwoordigd in de kopgroep, de Ier Ben Healy, de Brit Luke Rowe en de Duitser Georg Steinhauser vervolledigden een sterk zestal. Tiberi was de bestgeplaatste in het algemeen klassement, maar vormde op meer dan zeven minuten geen bedreiging voor Jonas Vingegaard.

In dienst van Jonathan Milan en Jasper Philipsen maakten Lidl-Trek en Alpecin-Deceuninck al snel jacht op het sextet vooraan, dat daardoor niet veel speelruimte kreeg. Het trio sprinters kreeg nog concurrentie van Alexander Kristoff (Uno-X Mobility), Casper van Uden (dsm-firmenich PostNL) en Phil Bauhaus, aangezien onder andere Caleb Ewan (Jayco-AlUla) en Mark Cavendish niet meer aan de start stonden.

Bij het ingaan van de laatste lokale ronde in en rond San Benedetto del Tronto was het verhaal van Healy en co. ten einde. De snelheid werd in de straten van het Italiaanse stadje fors de hoogte ingejaagd, maar gelukkig kwam het niet tot valpartijen. De Uno X-Noren namen bij het ingaan van de slotkilometer het voortouw en hadden een ander plan. Alexander Kristoff liet het gat vallen voor Sören Waerenskjold en de hardrijder leek het ook te gaan halen, toen Milan achterom keek en niemand wilde overnemen.

Gelukkig voor de Italiaanse spurter was zijn landgenoot Simone Consonni opnieuw naar voren geschoven en reed hij zijn ziel uit het lijf voor Milan. Philipsen kwam te vroeg op kop en werd overvleugeld door Milan en Kristoff, waarna de Italiaan voor de twee keer victorie mocht kraaien in deze Italiaanse rittenkoers. Aan het eindklassement veranderde er niets meer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Rituitslag

1. Jonathan Milan

2. Alexander Kristoff z.t.

3. Davide Cimolai z.t.

4. Jasper Philipsen z.t.

5. Stanislaw Aniolkowski z.t.

6. Amaury Capiot z.t.

7. Andrea Vendrame z.t.

8. Giovanni Lonardi z.t.

9. Clément Venturini z.t.

10. Enrico Zanocello z.t.

Eindklassement

1. Jonas Vingegaard

2. Juan Ayuso +1’24”

3. Jai Hindley +1’52”

4. Isaac Del Toro +2’20”

5. Ben O’Connor +2’24”

6. Thymen Arensman +2’25”

7. Cian Uijtdebroeks +3’10”

8. Lenard Kämna +4’02”

9. Tom Pidcock +4’05”

10. Kévin Vauquelin +4’24”

Top 5

1. Jonathan Milan
2. Alexander Kristoff
3. Davide Cimolai
4. Jasper Philipsen
5. Stanislaw Aniolkowski

Milan wint!

Philipsen en Milan komen nog aanzetten, maar het is Milan die deze laatste etappe wint. 
Nog 1 km

Laatste kilometer

Uno-X Mobility zet een aanval in 
Nog 6 kilometer

Hoog tempo

Het tempo in het peloton ligt rond de 55 km/u, aan de kop van het peloton zien we renners van BORA-Hansgrohe, Movistar, Lidl-Trek en Alpecin-Deceuninck. 
Nog 12 km

Sprinters aan zet

Zoals voorspeld is dit een etappe voor de sprinters. Zal Jasper Philipsen hier opnieuw winnen, net zoals vorig jaar? Of gaat iemand anders met de winst lopen?
Nog 14,5 km

Samensmelting

Het peloton heeft de koplopers te pakken, en voor de laatste lokale ronde rijdt iedereen terug samen. 
Nog 16 km

Axel Zingle

Ook Axel Zingle van Cofidis heeft opgegeven. 
Nog 18 kilometer

Opgave Carapaz

Richard Carapaz kwam ten val in het peloton, en stapt uit deze etappe. 
Nog 22 kilometer

Peloton in zicht

Ondertussen heeft het peloton de koplopers al in het vizier. De voorsprong telt nog een tiental seconden.
Nog 36 km

Peloton komt dichter

De voorsprong van de koplopers wordt steeds kleiner, en telt nu nog maar 15 seconden. 
Nog 42 km

Resultaten tussensprint

Bij de tussensprint komt Healy eerst over de streep, daarna volgen Tiberi, Caruso en De Marchi.
Nog 44 km

Tussensprint

Bij de koplopers werd er niet gestreden voor de punten bij de tussensprint. Het peloton rijdt nog 20 seconden achter hen. 
Nog 54 km

Tussensprint

Nog 10 kilometer tot de tussensprint San Benedetto del Tronto. 
Nog 72 km

Peloton versnelt

De voorsprong van de koplopers telt nu nog maar 45 seconden. De ploegen voor de sprinters bepalen het tempo in het peloton.
Nog 80 km

Voorsprong

De voorsprong van de koplopers is met nog 80 kilometer op het programma al gedaald met 20 seconden. Ze rijden nu nog 1 minuut en 20 seconden voor het peloton. 
Nog 82 km

Opgave Merlier 

Tim Merlier van Soudal Quick-Step heeft opgegeven, hij was een van de favorieten om in de sprint te winnen. 
Nog 90 km

Laatste klim

De kopgroep is boven op de laatste klim. Vanaf nu is het enkel nog een afdaling, en dan nog 75 kilometer vlak. Worden de koplopers nog ingehaald en krijgen we een sprint, of zit de winnaar van deze laatste etappe tussen de zes renners op kop?
Nog 110 km

Einde klim

Op de top van de Montedinove is de voorsprong van de koplopers nog steeds ongeveer gelijk gebleven. Tiberi heeft de sprint voor de bergpunten gewonnen. 
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen