© REUTERS

Regeringsleger Soedan stelt voorwaarden voor wapenstilstand tijdens ramadan

Het Soedanese regeringsleger wil enkel ingaan op vragen voor een wapenstilstand als de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zich terugtrekken uit zwaarbevochten steden en dorpen. In Soedan woedt al bijna een jaar een zwaar conflict tussen het regeringsleger en de RSF, met een zware tol voor de burgerbevolking.

Bron: BELGA

In een op sociale media verspreide videoboodschap reageerde legergeneraal Yasser al-Atta zondag op de oproep van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres om tijdens de islamitische vastenmaand ramadan de wapens te doen zwijgen. 

De RSF zei in een mededeling bereid te zijn tot een gevechtspauze. Ook legerleider en de facto president Abdel Fattah al Burhan had enkele dagen geleden aangegeven bereid te zijn tot een wapenstilstand. Maar zondag maakte al-Atta duidelijk dat dat enkel mogelijk is als de RSF zich terugtrekken uit burgerhuizen en openbare instellingen zoals scholen en gezondheidscentra. Daarnaast wil Al-Atta garanties dat RSF-leider Mohammed Hamdan Dagalo of andere hooggeplaatste RSF-strijders na de oorlog geen politieke of militaire functies krijgen.

Op 15 april vorig jaar barstte een al langer sluimerend conflict tussen de vroegere wapenbroerders Al-Burhan en Dagalo los in een open oorlog. Tot dat moment hadden ze de macht gedeeld die ze eerder van een overgangsregering van burgers hadden afgenomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer