In de provincies Luik en Limburg kan meer dan 30 liter water per vierkante meter neerslag vallen.
Foto: Belga

KMI waarschuwt voor hevige regenval, noodnummer 1722 geactiveerd

De komende dagen kan er hevige regen vallen in sommige streken, zo waarschuwt het KMI. In de provincies Luik en Limburg is daarom code geel aangekondigd. Het noodnummer 1722 wordt tijdelijk geactiveerd vanwege het voorspelde slechte weer. 

Tot en met dinsdag kan het in sommige streken van het land overvloedig regenen volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Als waarschuwing geldt er daarom code geel in de provincies Limburg en Luik sinds afgelopen nacht. 

"Over een periode van 24 uur kan er in delen van de provincies Luik en Limburg tot meer dan 25 tot 30 liter per vierkante meter neerslag genoteerd worden. "In de provincie Luik kan de hoeveelheid regen oplopen tot 35 tot  40 liter per vierkante meter", staat er te lezen op de website van het KMI. 

Noodnummer 1722 geactiveerd

Om overbelasting bij de hulpdiensten te vermijden, activeert de FOD Binnenlandse Zaken het nummer 1722. Wie storm- of waterschade geleden heeft waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, kan via het e-loket een aanvraag indienen. Volgens de hulpdiensten is die methode het snelst.

In situaties die niet-levensbedreigend zijn kan ook het nummer 1722 gebeld worden. Enkel voor mogelijk levensbedreigende situaties moet het noodnummer 112 gebeld worden.

Weerbericht voor komende dagen

Vandaag wordt een zwaarbewolkte regenachtige dag. In de voormiddag verwacht het KMI vooral in de noordoostelijke landshelft matige regen. In de namiddag krijgt ook het centrale deel van het land veel neerslag te verwerken. De maxima liggen tussen 5 graden in de Hoge Ardennen en 9 of 10 graden in Laag- en Midden-België.

Vannacht regent het in vele streken nog steeds. Het zwaartepunt verschuift dan wel stilaan naar het zuidoosten van het land. In de loop van de nacht ontwikkelen er zich opnieuw buien die vanaf het noordwesten over ons land trekken. De minima dalen naar waarden tussen 3 of 4 graden in de Ardennen en 6 of 7 graden in Laag- en Midden-België. 

Dinsdag verwachten we meestal veel wolken. Af en toe kan er wat lichte regen of motregen vallen, maar in meerdere streken lijkt het toch vaak droog te blijven. Over het oosten en het noorden echter valt er 's ochtends tijdelijk wel meer regen. In de loop van de namiddag gaat het over het westen en in de regio's richting Franse grens licht regenen.

De maxima liggen tussen 7 en 12 graden. De matige westenwind krimpt naar het zuidwesten en op het einde van de dag naar het zuiden.

Woensdag is het meestal zwaarbewolkt en vaak droog. Plaatselijk is wat motregen niet uitgesloten. Aan het einde van de dag wordt het overwegend droog met 's avonds zelfs kans op enkele opklaringen.

De maxima schommelen tussen 9 en 12 graden bij een matige en aan zee soms vrij krachtige zuidwestenwind.

Meest gelezen