Het fregat Louise-Marie in de haven van Zeebrugge.

Fregat Louise-Marie vertrokken op missie naar Rode Zee voor Europese operatie

In Zeebrugge is het fregat Louise-Marie vertrokken om deel te nemen aan de Europese operatie tegen de Jemenitische Houthi-rebellen in de Rode Zee. De rebellen voeren er sinds november aanvallen uit op commerciële schepen, naar eigen zeggen uit steun voor de Palestijnen in het conflict met Israël. De Louise-Marie zal er containerschepen beschermen.

Europa voert nu missies uit in de Rode Zee om het handelsverkeer te vrijwaren. België neemt deel aan de missies door een van zijn fregatten in te zetten. De Louise-Marie vertrok zondag op missie vanuit Zeebrugge in aanwezigheid van de minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). Het schip zal worden ingezet om containerschepen op de vaarroute in de Rode Zee te beschermen.

Verder wordt het fregat ook ingezet in de Straat van Hormuz, tussen Iran en de Golf van Oman. De operatie werd in 2020 al opgezet als reactie op de toenemende onveiligheid en instabiliteit in de Golf van Oman en de Straat van Hormuz. 9 Europese landen nemen nu deel aan de operatie.

Het fregat vertrekt eerst voor enkele weken training en wordt dan ingezet in de Rode Zee om daarna ook naar de Straat van Hormuz te varen.

Bekijk: "Het is geen missie zonder risico's", zegt minister van defensie Ludivine Dedonder bij het vertrek van de Louise-Marie

Videospeler inladen...

Houthi's viseren commerciële scheepsvaart

De Houthi-rebellen uit Jemen voeren al maandenlang aanvallen uit op containerschepen in de Rode Zee. De Houthi's willen de handel op zee treffen en zo de druk op het Westen verhogen om in te grijpen in het conflict tussen Israël en Palestina. De Houthi's steunen zo naar eigen zeggen de Palestijnen.

Op vraag van de linkse partijen wordt de inzet van het fregat gekoppeld aan een concreet standpunt van België in het conflict tussen Israël en Palestina. België wil daarbij oproepen tot een staakt-het-vuren en de start van een humanitaire corridor.

België is trouwens niet het enige land dat een schip naar het gebied stuurt. Onlangs besliste ook Nederland om een fregat richting de Rode Zee te sturen. Het gaat over het schip De Tromp, dat met zo'n 200 bemanningsleden aan een nieuwe missie zal beginnen.

Het militaire spierballengerol van het Westen lijkt de Houthi's alvast niet af te schrikken. De aanvallen met raketten gaan onverminderd voort. Onlangs kwamen bij zo'n aanval voor het eerst ook mensen om het leven

(Archiefbeeld, 2010) Het NEderlandse fregat De Tromp.
Foto: AFP

Meest gelezen