Noodnummer 1722 geactiveerd voor risico op wateroverlast: “Vooral het oosten van het land krijgt te maken met veel regen”

Storm Monica trekt over Frankrijk en dat heeft ook zo zijn invloed op het Belgische weer. “Het zal de komende uren vooral regenen in het oosten van het land”, zegt weerman Frank Deboosere.

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert daarom tijdelijk het noodnummer 1722 vanwege het voorspelde slecht weer.

Bron: BELGA

In verschillende regio’s in Frankrijk veroorzaakte storm Monica hevige regenval en ook België blijft niet gespaard. “Momenteel is het aan het regenen in het westen van het land”, zegt weerman Frank Deboosere. “In de loop van de nacht zal het daar droger tot droog worden en zal het na middernacht en maandag voornamelijk gaan regenen in het oosten van het land. De voorbije dagen en weken was het vooral het westen van het land dat te maken kreeg met veel regen en lokaal wateroverlast. Dat deel van ons land wordt nu wat meer gespaard blijven.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor Vlaanderen zal de regen van vannacht en morgen zich vooral toespitsen op de provincie Limburg, in Wallonië zal dat Luik zijn. “Die provincies zullen vrij veel regen over zich heen krijgen. We spreken dan van 20 à 30 liter water per vierkante meter.”

Het KMI heeft dan ook code geel afgekondigd voor die regio’s. “Dat worden tientallen keren per jaar afgekondigd en dat wil zeggen dat de inwoners waakzaam moeten zijn. Zolang we niet gaan naar code oranje is het niet alle hens aan dek.”

Voor wie storm- of waterschade geleden heeft waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, heeft de FOD Binnenlandse Zaken het noodnummer geactiveerd. Wij bijstand nodig heeft, kan via het e-loket www.1722.be een aanvraag indienen of het nummer 1722 bellen. Enkel voor mogelijk levensbedreigende situaties mag 112 gebeld worden.

LEES OOK:
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen