© AFP

Jouw gids voor de Oscars: hoe kan je de show volgen vanuit ons land en wie verzilvert een beeldje?

Filmliefhebbers aller landen verzamelen zich vanavond voor het kleine (of grote) scherm om de uitreiking van Oscars te volgen. Maar hoe kijk je naar de ceremonie vanuit ons land? En wie maakt straks de show? Dat lees je in dit overzicht.

evdg

Waar staat het te gebeuren?

De uitreiking van de Academy Awards - de 96ste editie intussen - vindt plaats in het iconische Dolby Theatre in Los Angeles op zondag 10 maart. Goed voor zo’n 3.400 zitplaatsen.

Wanneer worden de beeldjes uitgereikt?

Wie wil volgen vanuit ons land, zet beter een wekker. De ceremonie start officieel om 1 uur ’s nachts Belgische tijd (19 uur in LA). Daaraan vooraf gaat een sterrenparade op de rode loper. De show heeft geen vast slotuur, maar duurt doorgaans zo’n drieëneenhalf uur.

Weetje: de langste Oscarshow ooit – in 2002 – duurde vier uur en 23 minuten. De kortste klokte in 1959 af op een uur en 40 minuten.

Hoe kan je de Oscars volgen?

Vanuit Vlaanderen kan je de show zowel op televisie als online volgen. De awardshow wordt uitgezonden op het betalende tv-kanaal Play More. Enkel de samenvatting zal op donderdag gratis te zien zijn op GoPlay.

Wie in de States woont, kan alles gewoon op nationale tv volgen. De exclusieve tv-rechten zijn dit jaar voor de zender ABC. Voor een blik achter de schermen kan je terecht op de socialemediakanalen van de Oscars.

Zijn er Belgen genomineerd voor een beeldje?

Helaas. In tegenstelling tot vorig jaar - toen zat Close van Lukas Dhont zelfs in een favorietenrol - maakt geen enkele Belg kans op een Oscar. De Belgische inzending Augure is niet genomineerd. Wel is dit jaar een landgenoot betrokken bij de productie van de Italiaanse inzending Io Capitano.

LEES OOK. Snoepreisjes, supervoeding voor katten en een zitje voor je handtas: dit zit in de ‘goodie bags’ van de Oscars

Wie deelt de prijzen uit?

Jimmy Kimmel is gastheer van de Oscars van dit jaar, maar voor het uitdelen van de beeldjes wordt gerekend op een rist Hollywoodsterren. Passeren dit jaar onder anderen de revue: Oscar-winnaars van vorig jaar Michelle Yeoh en Jamie Lee Curtis, alsook Dwayne Johnson, Matthew McConaughey, Rita Moreno, Zendaya, Jennifer Lawrence, Octavia Spencer, Nicolas Cage en Chris Hemsworth.

Ryan Gosling brengt ‘I’m just Ken’ uit ‘Barbie’.© Jordan Strauss/Invision/AP

Wie komt optreden?

Geen Oscars zonder muzikale intermezzo’s. Alle genomineerden van de categorie ‘best original song’ komen hun nummer brengen. The Fire Inside van Flamin’ Hot door Becky G, I’m Just Ken van Barbie door Ryan Gosling en Mark Ronson, It Never Went Away van American Symphony door Jon Batiste, Wahzhazhe uit Killers of the Flower Moon door Scott George en What Was I Made For? uit Barbie door Billie Eilish.

Wie zijn de grootste kanshebbers?

Als we uitgaan van het aantal nominaties wordt de film Oppenheimer van Christopher Nolan mogelijk de slokop op de Oscars. De prent sleepte 13 nominaties in de wacht en is ook de grootste kanshebber op het felst begeerde beeldje, dat van ‘beste film’. De grootste concurrentie komt uit de hoek van het recent uitgebrachte Poor things, van de Griek Yorgos Lanthimos, potentieel goed voor 11 Oscars. Barbie van Greta Gerwig moet het met acht nominaties stellen.

LEES OOK. Ryan Gosling teleurgesteld dat ‘Barbie’-tegenspeelster Margot Robbie en regisseur Greta Gerwig niet genomineerd zijn voor Oscars

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER