4 gelukkige winnaars op een rij.
Foto: AP

Favoriet 'Oppenheimer' winnaar van de avond met 7 Oscars, zangeres Billie Eilish wint enige Oscar voor 'Barbie'

'Oppenheimer' is de grote winnaar van de 96e editie van de Oscars. De film wint de belangrijkste prijzen met onder meer 'Beste film', 'Beste regisseur' en 'Beste mannelijke hoofdrol'. 'Poor things' kan met 4 Oscars ook trots zijn op de buit. Emma Stone reageerde emotioneel. Billie Eilish en broer Finneas winnen met hun nummer 'What was I made for' de enige Oscar voor 'Barbie'.

Voor de 4e keer presenteert talkshowhost Jimmy Kimmel het gala van de Oscars, dat aan zijn 96e editie toe is. In tegenstelling tot vorige jaren verloopt de avond van een leien dakje. Denk aanĀ de klap van Will SmithĀ in 2022 en de Oscar voor 'Beste film' die per ongeluk aan 'La La Land' in de plaats van 'Moonlight' werd gegeven in 2017.Ā 

Het begin van de Oscaravond is vooral een succes voor 'Poor things'. De film sleept al snel 3 Oscars in de wacht en kan uiteindelijk 4 van de 11 nominaties verzilveren. Zo gaat actrice Emma Stone met de Oscar voor 'Beste vrouwelijke hoofdrol' naar huis, de tweede keer al in haar carriĆØre.

Topfavoriet 'Oppenheimer' moet even wachten op een eerste overwinning, maar maakt uiteindelijk toch zijn favorietenrol waar. De film haalt 7 van de 13 nominaties en is zo de grote winnaar van de avond. De film wint evenveel Oscars als de grote winnaar vorig jaar: 'Everything everywhere all at once'.

Onder anderen Cillian Murphy ('Beste mannelijke hoofdrol'), Robert Downey Jr. ('Beste mannelijke bijrol') en Christopher Nolan ('Beste regisseur') kunnen een Oscarbeeldje op hun schouw zetten.

Scorsese en Cooper zonder beeldje naar huis

'Killers of the flower moon' van Martin Scorsese (10 nominaties) en 'Maestro' van Bradley Cooper (7 nominaties) gaan met lege handen naar huis. Er werden tijdens de show verschillende verwijzingen naar 'Barbie' gemaakt, maar de film moet het stellen met 1 Oscar. Die konden Billie Eilish en haar broer Finneas in ontvangst nemen voor hun 'Beste nummer': 'What was I made for'.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste categorieƫn, met eronder de winnaar en medegenomineerden.

Beste film

De laatste Oscar van de avond en tegelijkertijd ook de hoofdprijs gaat zoals verwacht naar 'Oppenheimer'. Na een succesvolle passage op de Golden Globes, de BAFTA's en de SAG Awards sluit de film dus het awardseizoen af in majeur.

"Ik heb zo lang gedroomd van dit moment", zegt producent Emma Thomas. 'Maar nu ik hier sta, is alles uit mijn hoofd verdwenen." Ze prijst regisseur Christopher Nolan, haar echtgenoot. "Hij is uniek en briljant, maar het hele team is gewoon ongelooflijk."

Beste film internationaal

Ook 'The zone of interest' maakt zijn favorietenrol waar. Het indrukwekkende oorlogsdrama brengt de Holocaust vanuit een volledig nieuw perspectief: aan de andere kant van de muur,Ā waar kampcommandant Rudoplh Hƶss van Hitler met zijn familie mocht wonen.Ā 

"Het is een eer om te winnen", zegt regisseur Jonathan Glazer. "Al onze keuzes waren gericht op confrontatie in het heden. De film laat zien waar dehumanisatie in zijn ergste vorm toe leidt."

Glazer benoemt ook, als eerste van de avond, de oorlog in de Gazastrook en "alle slachtoffers van deze dehumanisatie". "We zien anderen als minder dan onszelf, anders dan onszelf. Op de een of andere manier leidt dat stap voor stap tot wreedheid. Het gaat over de inherente gewelddadigheid in ons - en hoe we moeten evolueren uit die staat."

Beste acteur hoofdrol

Cillian Murphy mag zijn eerste Oscarnominatie al meteen omzetten in zijn eerste Oscaroverwinning. Verrassend is dat niet. De Ierse acteur domineerde alle awardshows dit jaar dankzij zijn vertolking van Robert J. Oppenheimer.

"Hier staat hier vanavond een zeer trotse Ier", zegt Murphy. Hij draagt de prijs op aan "alle vredestichters overal". "We hebben een film gemaakt over de man die de atoombom heeft gecreƫerd", voegt hij eraan toe. "Hoe je het ook bekijkt, we leven in Oppenheimers wereld."

Beste acteur bijrol

Robert Downey Jr. wint dankzij zijn bijrol in 'Oppenheimer' zijn allereerste Oscar ooit en de eerste Oscar van de avond voor 'Oppenheimer'.

In zijn speech bedankt hij zijn "vreselijke kindertijd en de Academy, in die volgorde".Ā "Ik had deze job harder nodig dan de job mij nodig had. Het werk dat jullie doen is belangrijk en krachtig", spreekt hij het publiek aan.

Beste actrice hoofdrol

Emma Stones overwinning komt niet als een complete verrassing, maar was ook zeker geen vanzelfsprekendheid. Ook actrice Lily Gladstone maakte veel kans op de Oscar. En dat maakt dat Stone met verschillende emoties - shock, tranen van geluk en de nodige humor - het podium betrad.

"Mijn jurk is gescheurd", begint Stone lachend haar speech, terwijl ze zich omdraait om te tonen dat haar rits het heeft begeven. "Waarschijnlijk tijdens het optreden van Ryan Gosling."

"Ik ben overweldigd en hees, maar dat maakt niets uit. Ik deel deze Oscar met de andere genomineerden in deze categorie. Ik sta versteld van jullie."

Bekijk: een emotionele Emma Stone neemt het woord

Videospeler inladen...

Het is Stones tweede Oscar. Ze is daarmee de achtste actrice aller tijden die 2 Oscars wint voor ze 36 is. Ze treedt in de voetsporen van sterren als Meryl Streep, Jodie Foster en Elizabeth Taylor.

Beste actrice bijrol

De eerste Oscar van de avond gaat naar Da'Vine Joy Randolph, voor haar rol in 'The holdovers'. De actrice leverde een hartverscheurende prestatie als Mary Lamb, een kok op een kostschool in 1970 die rouwt om haar overleden zoon die vocht in de Vietnamoorlog.

Heel verrassend is Randolphs overwinning niet. De actrice werd al snel de favoriet voor deze categorie. Het is haar eerste nominatie en dus ook eerste overwinning ooit. En dat ging gepaard met heel wat emoties.Ā "Bedankt om mij te zien", zegt ze terwijl de tranen over haar wangen rollen.

Beste regisseur

Een voorspelbare overwinning, maar toch een speciaal moment voor Christopher Nolan. Die kan na 31 jaar als regisseur voor de eerste keer de Oscar 'Beste regie' mee naar huis nemen. Hij is lovend voor de hele cast en crew, maar prijst in het bijzonder de "ongelooflijke Cillian Murphy".

Hij bedankt ook zijn vrouw en collega Emma Thomas, "producent van al onze films en al onze kinderen". Het koppel werkt al samen sinds 1997.

Beste originele nummer

Alle ogen waren vanavond gericht op 'Barbie'. Fans van de film wereldwijd zijn er niet over te spreken dat actrice Margot Robbie en regisseur Greta Gerwig naast Oscarnominaties grepen ā€“ al helemaal omdat co-ster Ryan Gosling (Ken) er wel 2 beet had.

En dan was nog maar de vraag of de film enkele van de 8 nominaties zou kunnen verzilveren. Dankzij Billie Eilish en haar broer Finneas kan 'Barbie' alvast 1 Oscar op de teller zetten. "Ik ben enorm gelukkig en vereerd", zegt Eilish, die in de lach schiet. "Ik had hier gisteren nog een nachtmerrie over." Eilish is op 22-jarige leeftijd de jongste tweevoudige Oscar-winnaar.

Bekijk: Billie Eilish en Finneas brengen een versie van 'What was I made for' die de zaal muisstil krijgt

Videospeler inladen...
Beste animatiefilm

Geen Oscar voor Disney (en zelfs geen nominatie voor 'Wish'), maar wel voor de Japanse animatiefilm 'The boy and the heron' van Hayao Miyazaki. De film vertelt over de 12-jarige Mahito die het lastig vindt om zich thuis te voelen in een nieuwe stad na het overlijden van zijn moeder. Wanneer een pratende reiger hem vertelt dat zijn moeder nog in leven is, gaat hij op zoek naar haar in een magische wereld.

Eventuele vreugde bij de maker kunnen we helaas niet noteren, bij gebrek aan zijn aanwezigheid.Ā PresentatorenĀ Chris HemsworthĀ enĀ Anya Taylor-Joy namen de prijs in zijn plaats in ontvangst.

Beste documentaire

'20 days in Mariupol' brengt de getuigenissen van enkele OekraĆÆense journalisten die vastzitten in de zwaar belegerde stad Marioepol in OekraĆÆne. Ze brengen als enige achtergebleven verslaggevers verslag uit van de gruwel: stervende kinderen, massagraven, het bombardement van een kraamkliniek, ...

Het resultaat daarvan levert Mstislav Chernov zijn eerste Oscar op. "Dit is de eerste Oscar in de geschiedenis van OekraĆÆne", zegt de zichtbaar emotionele regisseur. "Ik ben vereerd, maar ik had gewild dat ik deze documentaire nooit had moeten maken. Ik ben waarschijnlijk de eerste regisseur op dit podium ooit die dat zegt."

"Ik wens heel veel dingen, zoals de vrijlating van de gijzelaars, maar ik kan de geschiedenis niet veranderen. Allemaal samen kunnen we er wel voor zorgen dat de waarheid zal zegevieren en dat de mensen die hun leven hebben gegeven, nooit vergeten worden.Ā Slava Ukraini (glorie aan OekraĆÆne, red.)."

Meest gelezen