Wat staat er nog op het spel op de slotspeeldag? KV Mechelen klaar voor de stunt van het jaar en OHL als kind van de rekening?

The Final Countdown. Het eerste hoogtepunt van de Jupiler Pro League komt eraan. Wie speelt de Champions’ play-offs? Op één speeldag van het einde van de reguliere competitie heeft KV Mechelen zich in de top zes gevoetbald. Als het zondag wint van OHL is Malinwa er altijd bij. Dat zou de stunt van het jaar zijn. Een zwalpend AA Gent heeft zijn lot niet meer in eigen handen. Razend spannend.

Jürgen Geril

U voelt de nervositeit, de hoogspanning... Er kan veel gezegd worden van het Belgische competitieformat, maar niet dat het u niet meermaals per seizoen naar het puntje van uw stoel doet schuiven. De eerste billenknijper volgt zondag, wanneer de laatste tickets voor de Champions’ play-offs worden uitgedeeld.

De beslissende wedstrijden

Zondag 18.30 uur:

Cercle Brugge - RWDM

AA Gent - Charleroi

OH Leuven - KV Mechelen

Westerlo - RC Genk

Vier teams, twee plaatsen

Het is al zeker dat Union, Anderlecht, Antwerp en Club Brugge erbij zijn. Blauw-zwart blijft de enige club die al in alle edities meedeed in Play-off 1, maar daar draait het nu even niet om. Wie voegt zich bij het kwartet in de titelstrijd? Het lijkt voorlopig geen clash te zullen worden tussen de grote zes. KV Mechelen heeft zich op plaats zes gemanoeuvreerd na een 1-3-zege tegen Westerlo. Komend weekend winnen van OHL en het is altijd bingo. Wordt het feest Achter De Kazerne?

Laat ons eerlijk zijn: dat zou een ongelofelijk huzarenstukje zijn. Coach Besnik Hasi maakte Anderlecht ooit vanuit het niets kampioen, maar lijkt Malinwa nu van nergens naar de Champions’ play-offs te loodsen. Toen de Belgische Kosovaar overnam, vreesde dat team nog de degradatie. Opeens verloor geel-rood in 2024 geen enkele partij meer. Straf. Al moeten we altijd met twee woorden blijven spreken. KV Mechelen was er in het verleden al vaker dicht bij, maar gaf het toen in extremis nog uit handen. Stress is nefast.

Dat de Maneblussers hun lot in eigen handen hebben, danken ze vooral aan AA Gent en Cercle. De Buffalo’s maakten het leider Union wel moeilijk, maar gaven toch weer een gemakkelijk tegendoelpunt weg. Het gevolg was 1-1 en slechts achtste in het klassement. Hein Vanhaezebrouck werd gek. Een zege zondag tegen Charleroi is verplicht, maar het wordt dan sowieso bang kijken naar de concurrentie. KV Mechelen, Cercle en/of Genk moeten het dan laten afweten. Net op tijd hesen de Limburgers zich in een uitgangspositie waarbij ze evenmin afhankelijk zijn van anderen.

Wij kunnen niet wachten tot die play-offs beginnen. Eindelijk weer met zes ploegen. Wie er ook bijzit, het worden tien speeldagen op leven en dood De goegemeente gunt koploper Union na drie pogingen misschien weleens een titel, maar de Brusselaars ogen net nu een beetje minder fris. Uitdager Anderlecht is genaderd tot op zes punten. Dat zijn er nog drie na de halvering. Nu ja, in die nacompetitie wordt het sowieso pingpong. Iedereen zal daar punten afsnoepen van iedereen. De grote vraag zal zijn of Union de druk en de vermoeidheid zal kunnen beheersen.

Ook onderaan stress

De topclubs praten met het oog op een nieuw tv-contract over een nieuw competitieformat, maar dit soort climaxen wil niemand toch missen. Iedere voetbalfan zit volgende week te nagelbijten en te knarsetanden. Hein Vanhaezebrouck nog het hardst van al.

Het is trouwens niet alleen bovenaan razendspannend. Ook in de kelder van het klassement stijgt de nervositeit ten top. KV Kortrijk, Eupen en RWDM zijn al zeker van de Relegation Play-offs, waarin ze zullen knokken tegen de degradatie. Zowel OHL, Charleroi als Westerlo komen nog in aanmerking om zich bij hen te vervoegen. OHL staat er het slechtst voor. Een scenario waarbij de drie teams nog exact evenveel punten en gewonnen wedstrijden hebben, is ook mogelijk. Dan zal het doelpuntensaldo over hun lot beslissen. In die Relegation Play-offs spelen de laatste vier onderling tegen elkaar met behoud van de punten. De ploegen die op het einde derde en vierde eindigen in die play-off, degraderen rechtstreeks. Nummer twee moet nog een barragematch spelen tegen de derde van de Challenger Pro League en nummer één handhaaft zich in de Jupiler Pro League.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer