Broer van prinses Diana schrijft over misbruik op kostschool in zijn memoires: “Ze lokte ons met snacks”

Earl Spencer, de broer van de overleden prinses Diana, werd als kind mishandeld en seksueel misbruikt. Dat blijkt uit een voorpublicatie van zijn memoires in ‘Mail on Sunday’.

Lien Lammens

De jongere broer van Prinses Diana, Earl Spencer (59), werd naar eigen zeggen op elfjarige leeftijd mishandeld en seksueel misbruikt op Maidwell Hall, een elitaire kostschool in Northhampton. Dat schrijft hij zelf in een voorpublicatie van zijn memoires ‘A very private school’ in de krant ‘Mail on Sunday’.

© AP

Hij liep er school van zijn achtste tot zijn dertiende en wijst met een beschuldigende vinger richting een vrouwelijk personeelslid, dat dichtbij de directeur stond. Hij omschrijft haar als een ‘vraatzuchtige pedofiel’ en zegt dat hij tot op de dag van vandaag de gevolgen van het misbruik draagt. “En ik was niet de enige. Ook andere jongens werden ’s nachts uit de slaapzaal gehaald om ‘verzorgd’ en nadien mishandeld te worden door haar. Zo voorzag ze altijd snacks om ons te paaien. Eerst kuste ze mij op de lippen om mij nadien te ‘promoveren’ tot een andere rang oftewel de jongens die ze intiem betastte. De eerste keer dat ze mijn mannelijk gelid aanraakte, legde ze mijn handen op haar borsten. Ik kon haar bonzende hart voelen.”

Sadisme

Maar ook de overleden John Porch, de toenmalige hoofdleraar, maakte zich volgens Spencer schuldig aan brutale mishandelingen. “Hij sloeg meerdere jongens met een schoen of een stok. Ik geloof dat hij seksueel opgewonden werd van het geweld. Hij was angstaanjagend en sadistisch.”

De vijf jaar die Spencer doorbracht op de kostschool waren naar eigen zeggen een helse ervaring. Om te ontsnappen aan de kwelling maakte hij zichzelf opzettelijk ziek. Ook gelooft hij dat de opgelopen, emotionele schade een effect heeft gehad op zijn eerste twee huwelijken.

Met zijn getuigenis wil Spencer aan het licht brengen hoe het er echt aan toeging in de Britse kostscholen in de jaren zeventig. “Het gebeurde te vaak in die Engelse privéscholen in de jaren zeventig. Ik hoop dat ik hiermee andere misbruikte ex-leerlingen kan helpen om het hoofdstuk af te sluiten. Ik ben vaak getuige geweest van diepe pijn, die te zien was in de ogen van mijn tijdgenoten op de school. Vele van ons hebben Maidwell verlaten met demonen die zich verweven hebben met onze ziel.”

Italië

Het misbruik leidde tot een grotere honger naar seks. “Ik verloor mijn maagdelijkheid op mijn twaalf jaar aan een Italiaanse prostituee terwijl ik met mijn moeder en stiefvader op vakantie was. Ik werd gedreven door een dwangstoornis, het was een proces dat in gang gezet werd door de perverse aandacht van de vrouw van Maidwell.”

Ondertussen reageerde de school op de beschuldigingen, die ze ontnuchterend noemen. “Het spijt ons dat dat hun ervaring was. Het is moeilijk om kennis te nemen van praktijken die in die tijd helaas als normaal of acceptabel werden beschouwd. Het schoolleven is sinds de jaren zeventig in alle facetten geëvolueerd.”

De school ontving geen soortgelijke claims maar roept iedereen met soortgelijke ervaringen op om contact op te nemen met hen of de politie.

Earl Spencer (links) op de begrafenis van zijn zus Diana© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER