Dit zijn de duurste straten in Vlaanderen en Antwerpen staat niet in de top-10: “Er bestaat ook zoiets als té centraal wonen”

De duurste straat in Vlaanderen om in te wonen, ligt in Gent. De Vogelmarkt wordt op de voet gevolgd door twee Leuvense straten. In de top-10 staat geen enkele straat die gelegen is in de provincie Antwerpen.

Jens Vancaeneghem en Nina Bernaerts

Wie op zoek is naar een betaalbaar optrekje, mijdt maar beter de Vogelmarkt in Gent. Volgens Vastgoedplatform Immoweb betaal je daar gemiddeld 4.975 euro per vierkante meter. Het Monseigneur Ladeuzeplein (4.727 euro per vierkante meter) en het Rector De Somerplein (4.726 euro per vierkante meter), beide in Leuven, maken de top drie van duurste Vlaamse straten compleet. Ook de overige duurste straten in de top twintig liggen overigens in die twee steden. Het is wachten tot plek 22 om de eerste straat buiten Leuven en Gent te vinden: de Zeedijk in (Zee)Brugge.

De jaarlijkse berekening van Immoweb beperkt zich tot de grotere steden in België. Voor Vlaanderen gaat het onder meer om Leuven, Mechelen, Oostende, Antwerpen, Hasselt en Gent. De vijf duurste straten van ons land liggen allemaal in Brussel.

Dat wil niet zeggen dat de duurste woningen per se in die straten liggen. In Gent bijvoorbeeld zal je wellicht meer betalen voor een huis in het Miljoenenkwartier dan voor een huis op de Vogelmarkt. Maar dat komt simpelweg omdat de huizen in het Miljoenenkwartier veel groter zijn. “Met onze prijs per vierkante meter corrigeren we op de grootte van de woning en kijken we zuiver naar het effect van de locatie”, zegt Jonathan Frisch, econoom bij Immoweb. Met andere woorden: voor dezelfde ruimte betaal je veel meer op de Vogelmarkt.

Horeca

De toplocaties liggen doorgaans in het centrum van de stad. “Er is vaak ook een goede verbinding met het openbaar vervoer, er liggen prestigieuze oudere huizen of er is een mooi uitzicht, op een park bijvoorbeeld”, zegt Frisch. “Als er te veel handelszaken of horeca in de buurt zijn, kan dat een tegenovergesteld effect hebben. Er bestaat dus ook zoiets als té centraal.”

“Met onze prijs per vierkante meter corrigeren we op de grootte van de woning en kijken we zuiver naar het effect van de locatie”

Jonathan Frisch

Immoweb

Aan de andere kant van het spectrum keek Immoweb ook naar de goedkoopste straten van de Vlaamse grootsteden. En die ligt volgens Frisch niet toevallig in Hasselt (Egelstraat). “Die straat ligt ver van het stadscentrum”, zegt hij. “En Limburg is sowieso de goedkoopste provincie van Vlaanderen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER