Meral Ozcan op een iftarmaaltijd
Foto: Meral Ozcan

Ramadan en conflict in Gaza: "We gebruiken apps om te voorkomen dat we voedsel kopen dat gelinkt is aan Israël"

De ramadan is gestart. Dat betekent dat moslims een maand lang niet eten, drinken, roken of geslachtsgemeenschap hebben van zonsopgang tot zonsondergang. Meer dan andere jaren werpt de situatie in Gaza een schaduw over de vastentijd voor moslims. Er wordt geld ingezameld voor hulpgoederen en sommige moslims gebruiken apps om voedsel dat een link heeft met Israël uit hun maaltijden te weren. 

"Gaza is ook tijdens de ramadan de vorige jaren aangevallen, maar de toestand nu is natuurlijk veel dramatischer", zegt Meral Ozcan uit Beringen. "De moslims hier zijn in gedachten dicht bij de mensen daar en bidden ook voor hen. Ook op sociale media leeft het erg. We zien verhalen van familieleden van Limburgse moslims en verhalen van dokters die in Gaza zijn geweest en die verhalen zijn gewoon verschrikkelijk."

Je ziet de mensen in de winkel met hun app, producten die te maken hebben met Israël worden geboycot

Meral Ozcan

"Er worden geldinzamelingen gedaan voor de slachtoffers in Gaza", zegt Ozcan, "maar we hebben ook vragen bij de droppings van voedsel daar, want dat zijn maar enkele druppels op een hete plaat. Tegelijkertijd zijn er moslims die bewust producten die een link hebben met Israël, boycotten. Er circuleren lijsten en ook met apps op je gsm kan je producten in de winkel scannen. We kunnen weinig doen, maar dit is zeker een manier om te tonen aan Israël dat we willen dat de miserie in Gaza stopt."

"Zelf weet ik intussen wel om welke merken het gaat, dus ik heb geen apps meer nodig", gaat Ozcan verder. "In winkels van sommige ketens komen we zelfs helemaal niet meer nadat ze openlijk Israël hebben gesteund. Ik ben er zeker van dat die ketens intussen gemerkt hebben dat hun omzet de laatste maanden gedaald is."

Ik koop wat ik nodig heb, want als je met een Mercedes rijdt, en dat merk wordt gelinkt aan Israël, ga je dan je auto wegdoen?

Bahattin Koçak

"Ik vind persoonlijk dat dat nogal ver gaat", zegt Bahattin Koçak, "dat gewinkel met lijsten om dit en dat niet te kopen. Het is een signaal maar of het iets uithaalt? Ik koop wat ik nodig heb. Als je met een Mercedes rijdt bijvoorbeeld en dat merk wordt gelinkt aan Israël, ga je dan je auto verkopen? Dat denk ik niet. Ik vind het vooral belangrijk dat we niet iedereen over dezelfde kam scheren. Niet alle Joden vinden het oké wat Israël doet of zijn anti-Palestina. Ik ken er zelfs die net andersom denken. "

Ook veel jonge Turken of Marokkanen vasten nog altijd mee
Foto: Bahattin Koçak

"Ik vind persoonlijk ook dat er te veel 'geframed' wordt", zegt Ozcan nog. "Het lijkt dat je, als je Gaza steunt, ook meteen Hamas steunt, maar dat is natuurlijk niet waar. Alle rechten worden in Gaza geschonden momenteel en de wereld kijkt gewoon toe. Ik begrijp ook niet dat Israël kan deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Vorig jaar mocht Rusland toch ook niet meedoen aan het WK, maar nu in dit conflict, wordt alles toch weer heel anders bekeken. Er wordt veel gepraat over de deelname van Israël, maar er gebeurt voorlopig niets." 

Kinderen tekenen vlag van Palestina

"De situatie in Gaza leeft onder moslims, er wordt veel over gepraat", zegt Koçak nog. "Op de Turkse nieuwszenders is er een uitgebreide berichtgeving over Gaza. En als islamleraar merk ik dat ook kinderen ermee bezig zijn. Als ik zeg dat ze even mogen tekenen bijvoorbeeld, zijn 2 van de 5 kinderen in mijn klas een Palestijnese vlag aan het maken. Als ik vraag waar Palestina ligt, dan weten ze dat niet, maar ze horen er thuis natuurlijk veel over."

Bahattin Koçak met zijn gezin (Foto: Bahattin Koçak)
Foto: Bahattin Koçak

Blind date met een moslimfamilie

"De ramadan gaat over meer dan vasten, het draait ook rond gastvrijheid en medeleven", zegt Bahattin Koçak nog. "Daarom organiseren we ook dit jaar 'Iftarmee'. Mensen die eens willen aanschuiven aan tafel bij een moslimfamilie, kunnen zich daarvoor inschrijven via iftarmee.be. Op basis van de mogelijke data die ze doorgeven, matchen wij hen met een moslimfamilie. Ze ontmoeten elkaar dus voor het eerst als ze bij elkaar voor de deur staan. Dat heeft al voor mooie vriendschappen gezorgd, families die samen op reis gaan en moslimfamilies die omgekeerd voor Pasen worden uitgenodigd. Wij delen ook ieder jaar de vreugde van Kerstmis, waarom zouden andere Limburgers de vreugde van onze ramadan niet mogen meevieren?"

Foto: Radio 2
hdw

Meest gelezen