De regen veroorzaakte een moeizame ochtendspits (archieffoto).
Foto: Belga

Regenweer leidt tot zwaarste ochtendspits van het jaar

Wie vanmorgen met de auto onderweg was, heeft het allicht gevoeld: het was een zware ochtendspits. Volgens de filebarometer van het Vlaams Verkeerscentrum beleefden we de tot nog toe zwaarste ochtendspits van het jaar, met om en rond de 300 kilometer file. Aan de basis ligt de regen, waardoor verschillende kleine incidenten een zwaardere impact hadden. Ook op de "vaste" fileknooppunten was het langer aanschuiven.

De filebarometer van het Verkeerscentrum steeg vanochtend ver bovende gebruikelijke waarde uit. "Dat heeft alles te maken met de kletsnatte ochtendspits, in combinatie met de traditionele drukte op maandag", legt Verkeerscentrum-woordvoerder Peter Bruyninckx uit.

Daarnaast waren er verschillende ongevallen of defecte voertuigen. "Er waren geen zware incidenten, maar de incidenten die er waren, leidden wel tot lange files", zegt Bruyninckx. "Vaak was er slechts één rijstrook versperd, zoals bij 2 intussen afgehandelde incidenten rond Gent."

"Op de E17 richting Antwerpen leidde een defect voertuig in Lokeren tot 10 kilometer file, en op de E40 naar Brussel was het in Merelbeke ook 10 kilometer aanschuiven na een botsing tussen enkele voertuigen. In Limburg stond een file van 8 kilometer op de E314 in Houthalen, richting de Nederlandse grens."

Verder stonden rond Antwerpen en Brussel ook de gebruikelijke files, die de barometer mee de hoogte injaagden. Kort voor 9 uur stond de barometer nog altijd op 240 kilometer file, nog steeds uitzonderlijk voor dat moment op de dag.

Een uurtje later zijn de meeste files opgelost. Rond 10 uur stond er nog zo'n 50 kilometer file, wat gemiddeld is.

Meest gelezen