ABVV verwacht tot 2.000 militanten in Brussel voor protest tegen EU-begrotingsregels: verstoord openbaar vervoer mogelijk

Archieffoto.© Kristof Vadino

De socialistische vakbond ABVV protesteert dinsdag in de Europese wijk in Brussel tegen “het blinde Europese bezuinigingsbeleid”. De vakbond verwacht 1.500 tot 2.000 militanten. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB waarschuwt voor verstoord bus-, tram- en metroverkeer.

mts
Bron: BELGA

De militantenconcentratie, om 11 uur aan het Schumanplein, is gericht tegen de voorgestelde nieuwe begrotingsregels voor de lidstaten van de Europese Unie, om het begrotingstekort en de schuldgraad van landen onder controle te houden. 

“Voor een land als België betekent dit een brute besparing van 30 miljard euro in de komende jaren, of 10 procent van de overheidsuitgaven”, hekelt de socialistische vakbond. “Zo wordt de (sociale) overheid ontmanteld.”

Het ABVV roept de EU-ministers van Economie en Financiën, die dinsdag bijeenkomen, op om de budgettaire plannen te verwerpen. “De Europese lidstaten moeten levensnoodzakelijke investeringen kunnen doen in sociale bescherming, openbare diensten en een rechtvaardige transitie”, klinkt het. 

De christelijke vakbond ACV en de liberale bond ACLVB nemen niet deel aan de betoging. “Ook wij staan niet achter die harde regels en de blinde besparingsmodus die ze met zich meebrengen”, zo luidt het bijvoorbeeld bij ACLVB, maar de vakbond vond het “niet opportuun” om aan deze actie deel te nemen.

Openbaar vervoer

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB waarschuwt voor verstoord verkeer. “Het bus-, tram- en metroverkeer riskeert sterke hinder te ondervinden door deelname van personeelsleden aan deze actie en door de doortocht van de manifestatie langs het traject van verschillende lijnen”, zegt ze in een persbericht. De MIVB raadt reizigers aan om “in de mate van het mogelijke in alternatieven te voorzien om zich dinsdag in Brussel te verplaatsen”.

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij zal vanaf dinsdagochtend in real time communiceren over de storingen via haar website, app, sociale media en de schermen aan de haltes. 

Ook de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC verwacht hinder doordat personeelsleden zullen deelnemen aan de betoging.

Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn wordt alvast bij de bussen in eigen beheer geen hinder verwacht. Er werd geen stakingsaanzegging ingediend. Het valt niet helemaal uit te sluiten dat er verstoringen kunnen zijn bij lokale onderaannemers van De Lijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen