© Joris Herregods

Herstructurering Van Hool is grootste aankondiging collectief ontslag in zes jaar

De aankondiging van de intentie tot collectief ontslag bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt, is de grootste dergelijke aankondiging sinds begin 2018. Toen maakte supermarktketen Carrefour plannen bekend voor een collectief ontslag van 1.233 werknemers. Dat blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, die de collectieve ontslagen opvolgt.

wver
Bron: BELGA

De directie van Van Hool kondigde maandag de intentie tot collectief ontslag aan van zowat 1.000 mensen de komende vier jaar. Dit jaar zouden er al meer dan 800 banen moeten verdwijnen. 

Andere grote aankondigingen de voorbije jaren waren er bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines (950 bedreigde banen, in mei 2020) en farmabedrijf GSK in Rixensart (720 jobs, februari 2020). En vorige jaar waren er grote aankondigingen bij de winkelketens Match en Smatch (656 banen) en papierfabrikant Sappi in Lanaken (642). 

De aankondiging van een intentie tot collectief ontslag is het startpunt van onderhandelingen met de vakbonden, in het kader van de wet-Renault. Tijdens die onderhandelingen kan het aantal ontslagen vaak nog teruggedrongen worden. Bij Carrefour bijvoorbeeld werd het uiteindelijke aantal ontslagen verminderd tot 1.010, dankzij onder meer vrijwillig vertrek, zo staat in rapporten van de federale overheidsdienst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer