© RR

Sally-Jane Van Horenbeeck vertelt tijdens VRT-podcastfestival over haar periode bij ‘Thuis’: “Ik belde huilend naar mijn man: ‘Ik ben een pussy!’”

Sally-Jane Van Horenbeeck (52) zakte zaterdag af naar Mechelen voor het live podcastevent van VRT MAX. De voormalige Thuis-actrice blikte samen met Sander Gillis en ex-collega Leen Dendievel terug op hun tijd bij de populairste soap van Vlaanderen.

Eline Debie

Sally-Jane Van Horenbeeck speelde vanaf de eerste aflevering van Thuis in 1995 de rol van Peggy, dochter van – toen nog – kapster Rosa. Pas in 2016 verliet ze het programma definitief, na enkele tussenpauzes. Zij heeft dus heel wat te vertellen in de nieuwste aflevering van de podcastreeks De Thuisploeg, die met een livepubliek werd opgenomen in het Mechelse Lamot.

Sally-Jane herinnert zich hoe ze een van de eersten was die gecast werd. “Thuis zou toen nog geen dagelijkse soap worden. Dat was een verrassing”, lacht ze. De serie moest de opvolger worden van Het pleintje en concurrentie bieden aan Wittekerke op VTM.

Stuntvrouw

De actrice vertelt in de podcast over enkele memorabele scènes. Zo moest ze ooit van een steigerend paard vallen dat opgeschrikt werd door een motor. Sally-Jane is een begenadigd ruiter en wilde de stunt zelf uitvoeren. Ze ging meermaals oefenen in een manege in Westerlo. “Ik had dat paard zo goed geleerd om te steigeren, dat het dat bleef doen. Ook wanneer het niet moest”, herinnert ze zich.

‘De Thuisploeg’ is een van de vele VRT MAX-podcasts die zaterdag live werden opgenomen in Mechelen.© VRT

Op de dag van de opnames werd Sally-Jane bang. “Ik heb huilend naar mijn man gebeld: ik ben echt een pussy, ik durf niet meer. De eigenares van de manege heeft het in mijn plaats gedaan. Zij heeft toen een paar dingen gebroken...” Sander Gillis toonde de scène aan het publiek in het Lamot. “Je ziet keihard dat ik het niet ben”, lacht de actrice nog. “Zij was zeker tien kilo lichter dan ik!”

Voor de fans die een geheugensteuntje nodig hebben: Peggy is op dat moment voor de tweede keer zwanger van Tom. Door de val belandt ze in het ziekenhuis. Daar wordt eierstokkanker vastgesteld. Ze besluit haar eierstokken te laten verwijderen en verliest zo haar kindje. Sander Gillis meent in de podcast dat Peggy blind wordt door de val, maar dat klopt niet. Dat gebeurt later, bij een carjacking.

Sally’s man, Robert de la Haye, zat ook even in ‘Thuis’. Hij speelde Axel, Peggy’s lief.© VRT

Blinde periode

Een scène met Peggy die Thuis-fans zich ongetwijfeld herinneren, is die waarin ze Lukas ontvoert en met hem een meer in stapt. Die dag werd er niets geveinsd: Sally-Jane had een echte baby in haar armen. “Het water was ijskoud”, zegt de actrice. “Bovendien was mijn personage toen blind, dus ik mocht niet kijken waar ik stapte. Ik was zo bang dat ik zou struikelen met een baby in mijn armen die niet van mij was.”

© VRT

Aan die blinde periode hield de actrice vooral vuile handen over, vertelt ze. “Ik moest voortdurend de decors vastnemen als blinde. Die zijn zo vuil! Al hadden we een keer een heel goede poetsvrouw die de etalage van Rosa’s kapsalon zo hard liet blinken dat het reflecteerde in de camera. Ze hebben alles toen weer moeten vuilmaken met sprays en dergelijke. Dat gebruiken ze nu als excuus voor de vuile decors.”

De Noorderzon

Vandaag heeft Sally-Jane een restaurant in Antwerpen. Voor de inkleding van SiamSally liet ze zich ‘inspireren’ door het decor van de Noorderzon. “Er hangt een luster die ik meenam vanop de set”, lacht de actrice. “En die kussentjes in de vorm van een wereldbol op onze zetel?”, zegt ze richting haar zoon, die in het publiek zit. “Ook van de Noorderzon!” De iconische leren jas die de jonge Peggy altijd droeg, is ook in Sally’s bezit. “Hij is wel wat klein geworden”, geeft ze lachend toe. “Gekrompen in de was!”

Op de vraag of ze ooit nog terugkeert naar de set van Thuis – al dan niet met de spullen die ze meenam – zegt Van Horenbeeck: “Zeg nooit nooit.”

De nieuwe aflevering van De Thuisploeg is vanaf dinsdag te beluisteren op VRT MAX.

LEES OOK. Ex-‘Thuis’-actrice Sally-Jane Van Horenbeeck gooide haar leven over een andere boeg: “De voorbije jaren zag ik gitzwarte sneeuw”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER