Stalkende IT’er riskeert 40 maanden voor ziekelijke belaging van ex: “Ik wil mijn leven terug”

As/Oudsbergen -

Een 40-jarige man uit As riskeert 40 maanden cel met de helft uitstel voor extreme belaging van zijn ex-vriendin. Als IT’er installeerde hij software om in te breken op de persoonlijke accounts van de vrouw. “Hij weet zelfs wanneer ik aan zee ben.”

Shauni Deferm

Het koppel was tweeënhalf jaar samen, maar in maart 2021 zette de vrouw uit Oudsbergen een punt achter de relatie. Ze was eerder al gewaarschuwd door de ex-vrouw van de man, die vertelde hoe hij ook haar op een ziekelijke manier controleerde en stalkte. De man liep in oktober 2020 zelfs een veroordeling op van vijftien maanden, waarvan tien maanden met uitstel onder voorwaarden, omdat hij zijn ex stiekem had gefilmd terwijl ze seks had met haar nieuwe partner.

“Ik wist wel dat er een probleem was met zijn ex-vrouw, want in het begin van onze relatie heeft zij me gecontacteerd. Maar hoe gaat zoiets als je verliefd bent? Je gelooft dan eerder je partner dan zijn ex”, klonk het verslagen bij het nieuwe slachtoffer van de man. “Na een tijdje sijpelde het besef wel binnen. Hij deed vreemde dingen, hij controleerde mijn telefoon. Mijn buikgevoel zei dat er veel niet klopte en toen heb ik er een punt achter gezet.”

Meester-stalker 

‘Een nieuwe ex, een nieuw slachtoffer’, moet de man gedacht hebben. Want ook na deze relatiebreuk, ontpopte hij zich tot meester-stalker. Opnieuw maakte de man, die als IT-expert werkt, misbruik van zijn professionele kennis. Hij installeerde software om binnen te breken op het persoonlijk netwerk van de vrouw zodat hij precies wist wanneer ze thuis was. Hij trachtte ook meermaals in te loggen op haar Gmail-, Dropbox- en Netflix-account en hij maakte valse Tinder- en Facebookprofielen aan om zo contact te zoeken met de vrouw.

Tot op vandaag voelt het slachtoffer zich onveilig. “Het is allemaal zo vermoeiend. Ik wil mijn eigen leven terug”, klonk het voor de Tongerse rechter, terwijl ze haar tranen verdrong. “Ik merk dat hij me nog steeds volgt, maar ik heb geen bewijs dat hij het is. Zo krijg ik vaak meldingen op mijn telefoon dat bepaalde iPods me volgen en ’s nachts springt de robotstofzuiger af en toe aan. Hij is ook vlak naast het café gaan wonen waar ik altijd een zonnig terrasje doe met vrienden. Zo kan hij me uren begluren. Ik krijg soms berichtjes van buren met de melding dat hij ronddwaalt rond mijn huis. Hij weet zelfs wanneer ik aan zee ben. Hoe kan zoiets, hoe weet hij dat?” De vrouw ligt naar eigen zeggen ’s nachts wakker van de angst. “Soms hoor ik geluiden in huis, dan denk ik: ‘hij is hier’. Ik vertrouw niemand meer.” De vrouw vraagt een morele schadevergoeding van 30.000 euro.

Bijl 

De man werd door het parket terechtgewezen, maar de opgelegde voorwaarden in het eerdere vonnis en het bijkomende contact- en straatverbod in dit dossier, leefde hij niet na. Uiteindelijk liep het volledig uit de hand toen de man op 12 december 2021 opdaagde aan de woning van een man met wie zijn ex toen opnieuw aan het daten was. Er ontstond een gevecht met wederzijdse slagen, waarvoor de veertiger zich ook moet verantwoorden. Volgens zijn eigen verklaringen heeft hij zich enkel verdedigd, omdat de vriend van de vrouw hem had aangevallen met een bijl.

De veertiger gaf de feiten van belaging wel toe. “Ik heb foute beslissingen genomen. Toen onze relatie gedaan was, ben ik ontspoord. Ik vond mijn draai niet in het leven”, sprak hij. De procureur in Tongeren eist een celstraf van veertig maanden, waarvan de helft met uitstel onder strenge voorwaarden, zoals een behandeling en een contactverbod.

De raadsman van de veertiger, meester Stijn Roels, is daarmee akkoord, maar vraagt om de celstraf volledig met uitstel op te leggen. Hij ontkent ook dat er nog nieuwe feiten gepleegd zijn. “Maar ik begrijp goed dat mijn cliënt voor die angst bij het slachtoffer gezorgd heeft. Ondertussen heeft hij een nieuwe vriendin en is hij ook zelf in begeleiding gegaan, want hij wil absoluut geen nieuwe slachtoffers meer maken.”

Vonnis volgt op 8 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer