© Shutterstock

Poolse vader krijgt 1 jaar cel met uitstel omdat hij dochtertje (4) ontvoert

Oudsbergen -

Een Poolse man krijgt een jaar cel met uitstel omdat hij zijn dochtertje (4) had ontvoerd uit de armen van haar halfzusje en dan naar Polen was gevlucht. Samen met een vriend was hij binnengevallen in de woning van de moeder van het kind in Oudsbergen om de vrouw met een mes te bedreigen.

Shauni Deferm

De feiten vonden plaats op 19 april 2021. De Poolse man trok toen samen met een vriend naar de woning van zijn ex-vrouw in Oudsbergen omdat hij het niet eens was met het vonnis van de familierechtbank, waarin zijn ex het exclusief ouderlijk gezag had gekregen. Rond 7 uur ’s ochtends belde de vriend van de Poolse vader aan bij het huis van de moeder. Met een smoes, waarin hij zich voordeed als deurwaarder, wist hij binnen te geraken. De vrouw werd overmeesterd en in een houdgreep genomen.

LEES OOK. Vader ontvoert dochtertje (4) en riskeert twee jaar cel: “Ze verstopte zich op het toilet”

“Ze had een mes vast waarmee ze boterhammen smeerde, maar dat werd afgenomen en de man begon haar daarmee te bedreigen”, stelde de aanklager vorige maand tijdens de behandeling van de zaak. “Ze heeft dan geroepen naar haar dochtertjes dat ze zich in het toilet moesten verstoppen.”

Het 4-jarige kind werd door haar 11-jarige halfzus beschermd, maar de Poolse vader, die ondertussen ook de woning was binnengedrongen, forceerde de toiletdeur en trok het 4-jarige meisje uit de handen van haar zus.

“We komen je vermoorden”

De mannen liepen met het kind in de armen de woning uit en vluchtten met de auto weg richting Nederland om zo naar Polen te reizen. Aan de Poolse grens werden ze uiteindelijk tegengehouden en gearresteerd omdat ze ondertussen geseind stonden. “Er werden twee Europese aanhoudingsbevelen uitgevaardigd en mevrouw is haar kind kunnen gaan halen in Polen. Maar een dag later kregen we melding uit Polen dat de verdachten de gevangenis hadden mogen verlaten. Dezelfde avond belde de vader opnieuw met bedreigingen”, aldus de procureur.

“Je denkt dat we vast zitten in de gevangenis, maar we komen je vermoorden en je huis in brand steken”, klonk het aan de telefoon. De moeder stelt dat ze sindsdien niets meer van haar ex-man gehoord heeft. De man zou ook niet meer in België verblijven.

De Tongerse rechter veroordeelde de Poolse vader tot een gevangenisstraf van een jaar met volledig uitstel en een geldboete van 1.600 euro. De kameraad krijgt dezelfde straf, maar dan effectief. De moeder en het kind krijgen elk een morele schadevergoeding van 1.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer