Ghelamco-baas Paul Gheysens verliest rechtszaak rond verkoop grond in Knokke: megaproject komt op de helling te staan

Een bommetje onder het golfproject van Paul Gheysens in Knokke-Heist: de Ghelamco-baas verloor een proces rond een lap grond van zijn tegenstander Peter Taffeiren, die zo (voorlopig) een belangrijke slag thuishaalt. Dat bevestigt Taffeiren aan onze redactie. Minister Zuhal Demir bevestigt dat hiermee de omgevingsvergunning “onuitvoerbaar” is.

jve

Over het golfproject in Knokke-Heist is al heel wat inkt gevloeid. Gheysens wil op een terrein van 120 hectare in de polders niet alleen een wedstrijdterrein van achttien holes en een oefenterrein van negen holes neerpoten, maar ook een hotel met 150 kamers en 200 luxesuites en een congrescentrum van 6.000 vierkante meter bouwen, met daarbij 1.350 parkeerplaatsen en 79 flats voor werknemers.

© Jasper Eyers architects

Een eerste vergunningsaanvraag bleek nog tevergeefs, maar in april 2023 leverde minister Zuhal Demir (N-VA) uiteindelijk wél een vergunning af na enkele aanpassingen aan het project. Maar nu ligt er een nieuw bommetje onder een tweede golf in Knokke. Peter Taffeiren, de belangrijkste tegenstander van Gheysens, won een proces rond een lap grond die hij verkocht aan de Ghelamco-baas. Het perceel mocht volgens Taffeiren enkel gebruikt worden om het golfterrein te ontwikkelen, niet voor een flankerend vastgoedproject. “Vandaag heb ik vernomen dat ik die zaak gewonnen heb”, bevestigt Taffeiren aan onze redactie.

Losse schroeven

De uitspraak is een probleem voor Gheysens: die mag enkel beginnen ontwikkelen als hij eigenaar is van alle benodigde percelen. Zo staat de vergunning voor het project plots op losse schroeven, waardoor de start van de werken niet voor meteen blijkt.

“Die ontbindende voorwaarde werd nu bevestigd door de rechter in eerste aanleg”, aldus Taffeiren. “Dus die gronden moeten niet verkocht worden aan Gheysens. En zo lang hij niet alle gronden heeft, mag hij volgens de vergunning niet beginnen ontwikkelen. Dit is inderdaad een serieuze bom onder het project.”

Het gaat om de rechter in eerste aanleg, dus Gheysens kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Oproep tot compromis

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is de omgevingsvergunning voor het hotel voorlopig “onuitvoerbaar”. Omdat de rechtbank oordeelde dat de verkoop van een stuk grond dat deel zou uitmaken van een tweede golfterrein in Knokke terecht ontbonden werd, wordt een van de voorwaarden uit de omgevingsvergunning - met name dat de aanvrager eigenaar moest zijn van of gebruiksrecht hebben op het volledige gebied - geschonden, meent minister Demir. “Het spreekt voor zich dat de omgevingsvergunning in deze omstandigheden onuitvoerbaar wordt en alzo ook niet gestart kan worden aan het project”, aldus Demir.

“De gemeente is niet rechtstreeks betrokken, maar dit is vervelend”, aldus burgemeester Jan Morbee (GBL). “Ik doe een oproep aan beide heren tot een compromis. Als iedereen lijnrecht tegenover elkaar blijft staan, raak je nergens. Morbee benadrukt ook dat dit niet de enige procedure was die het project gijzelde. “Er is ook beroep aangetekend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Daar is er nog geen uitspraak gedaan. En tegen die uitspraak kan men ook nog eens in beroep gaan. Neen: de tweede golf is absoluut nog niet voor morgen.”

Morbee betreurt wel dat de huidige patstelling niemand vooruit helpt. “Lange procedures, protest: zo’n zaken hebben repercussies voor ondernemers of mensen die willen investeren. Ik hoop dat ze er ooit uitraken samen, want ook voor Knokke-Heist is dit nefast.”

LEES OOK. ‘Golfoorlog’ in Knokke escaleert: Ghelamco-baas Paul Gheysens daagt rivaal voor rechter

LEES OOK. Paul Gheysens bedreigde bewoners die zich verzetten tegen zijn golfproject, minister Rutten wil extra onderzoek naar Knoks bestuur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen