Een verlaten straat in de buurt van de Amerikaanse ambassade in Port-au-Prince, Haïti.
Foto: AP

VS en EU roepen diplomaten terug uit Haïti door aanhoudend bendegeweld

De VS en de EU roepen diplomaten terug uit Haïti omdat het bendegeweld aanhoudt. Vandaag vindt spoedoverleg plaats van de Caribische landenorganisatie Caricom om de toestand in het land te bespreken.

In Haïti blijft het onrustig, daarom hebben verschillende landen besloten om hun diplomaten en ambassadeurs er weg te halen. Afgelopen weekend bereikte het geweld een hoogtepunt. Toen werd gevochten in de buurt van het presidentieel paleis in de hoofdstad Port-au-Prince. 

Het Amerikaanse leger heeft alle niet-essentiële medewerkers van de ambassade geëvacueerd. De Verenigde Staten sturen ook extra mankracht om het gebouw en de overgebleven medewerkers beter te beveiligen. Ondanks de onrust zal de Amerikaanse ambassade wel open blijven.

De delegatie van de Europese Unie heeft besloten om haar kantoren in Haïti tijdelijk te sluiten en om met een minimumbezetting te werken. De Duitse ambassadeur heeft Haïti al verlaten, dat meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassadeur verblijft nu in de Dominicaanse Republiek. 

Spoedoverleg

Sinds eind vorige maand laait het bendegeweld in Haïti opnieuw op. De bendes eisen het ontslag van de interim-premier Ariel Henry en dat leidt tot gewelddadige confrontaties met de politie.

In de hoofdstad Port-au-Prince zijn de haven en de luchthaven afgesloten, daardoor geraken humanitaire goederen niet tot bij de bevolking. Bovendien dreigen 11 miljoen Haïtianen honger te lijden.

Vandaag houdt de Caribische landenorganisatie Caricom een spoedoverleg over de toestand in Haïti. Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada en de Verenigde Naties zullen deelnemen aan die vergadering.

Ook Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zakt af naar Jamaica voor het spoedoverleg. Enkele maanden geleden heeft de VN-Veiligheidsraad al een vredesmissie in Haïti goedgekeurd. Die missie wordt geleid door Kenia, maar de troepen zijn nog steeds niet ter plekke.

Meest gelezen