Een arts kan maximaal 6 jaar lang de subsidie krijgen: goed voor een bedrag van 48.000 euro
Foto: Canva

Bredene geeft 8.000 euro per jaar aan dokter die zelf actief zoekt naar opvolger

De gemeente Bredene gaat investeren in dokterspraktijken, om het tekort aan huisartsen tegen te gaan. De gemeente voorziet een subsidie van 8.000 euro per jaar voor artsen die actief op zoek gaan naar een opvolger. Ook als er een opvolger is gevonden, krijgt de arts nog 3 jaar lang een subsidie van 8.000 euro, zodat de nieuwe arts geen huur moet betalen. Op die manier wil Bredene het aantal huisartsen gelijk houden, of zelfs vergroten.

Bredene is niet de enige gemeente in ons land die te kampen heeft met een huisartsentekort. De kustgemeente is wel een van de eerste die geld in de strijd gooit om dat tekort aan te pakken. Het gemeentebestuur werkte een nieuw subsidiereglement uit om huisartsen in de gemeente te houden en nieuwe huisartsen te ondersteunen. 

Huisartsen die een leegstaande praktijk hebben - omdat ze verhuizen of stoppen - krijgen voor maximaal 3 jaar een subsidie van 8.000 euro per jaar, per consultatieruimte. In ruil daarvoor moeten ze actief op zoek gaan naar een opvolger.

Ook als die opvolger er is, krijgt de arts nog 3 jaar lang een subsidie van 8.000 per jaar, per consultatieruimte, om de praktijk gratis aan te bieden aan zijn opvolger. Door die subsidie hoeft de opvolger de eerste jaren geen huur te betalen, maar krijgt de vorige arts toch een soort huur, betaald door de gemeente.

Bekijk: Dokter Kenny De Decker verhuist binnenkort naar een nieuwe praktijk en zoekt via dit project mee naar een opvolger

Videospeler inladen...

"Men kan het beschouwen als een langdurig duwtje in de rug om de huisartsenpraktijken te behouden", zegt burgemeester Steve Vandenberghe (Vooruit). "Het gemeentebestuur rekent erop dat huisartsen daardoor hun netwerken aanspreken om nieuwe artsen over de streep te trekken."

"Tegelijk wordt vermeden dat praktijken na pensionering of verhuis definitief worden omgebouwd tot iets anders, wat de drempel om nieuwe huisartsen in Bredene aan te trekken nog groter zou maken", besluit de burgemeester.

Meest gelezen