Het golfproject dat er nu wellicht niet komt (links), Paul Gheysens (rechts).
Foto: Leisure Property Invest / Belga

Paul Gheysens kan golfproject in Knokke-Heist (nog) niet realiseren: hij mag noodzakelijke grond niet kopen

Het prestigieuze golfproject van Paul Gheysens in Knokke-Heist staat op losse schroeven. De Ghelamco-eigenaar heeft een rechtszaak verloren tegen bouwpromotor Peter Taffeiren die zijn grond niet meer wilde verkopen. Volgens zijn vergunning moet Gheysens eigenaar zijn van álle gronden om zijn golfcomplex te mogen realiseren. Aan die voorwaarde wordt dus niet voldaan. "Dat maakt de omgevingsvergunning voor het golfhotel onuitvoerbaar", zegt Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir. 

Paul Gheysens uit Ieper is al jaren bezig met een groot prestigeproject in de polders van Knokke-Heist: de aanleg van een tweede golfterrein met een groot hotelcomplex bij. Al sinds 2007 koopt hij gronden aan tussen de Natiënlaan, de Kalvekeetdijk en de spoorweg om zijn golfproject te kunnen realiseren.

Hij heeft ook grond nodig die eigendom is van bouwpromotor Peter Taffeiren. Het gaat om 1 hectare grond die naast de privé-woning en paardenfokkerij van Taffeiren ligt. In 2020 gaat Peter Taffeiren akkoord om het perceel te verkopen, als het zal gebruikt worden voor "de ontwikkeling van het golfspel en voor niets anders, niet voor gebouwen, niet voor wegen, niet voor bebossing".

Als hij later merkt dat Ghelamco een groot vastgoedproject plant rond het golfterrein, komt hij terug op de verkoop. Omdat dat tegen alle afspraken ingaat. Gheysens wil Taffeiren dwingen tot verkoop en stapt naar de rechter.

Taffeiren moet grond niet verkopen

De rechtbank geeft Peter Taffeiren nu gelijk. De rechter stelt dat Ghelamco de afgesproken voorwaarden - om de grond alleen te gebruiken voor het golfspel zelf - niet respecteert. "Op de grond is een weg in dolomiet voorzien voor traag verkeer. En er komt ook een waterpartij op een deel van het perceel", stelt de rechter. 

"Het plan voorziet ook aanplantingen die tot minstens 4 meter hoog groeien en dus voor een ondoordringbare en vooral ondoorkijkbare haag zullen zorgen, wat het zicht op het golfspel belemmert. Dat is ook in strijd met het beding." En zo moet Peter Taffeiren zijn perceel niet meer verkopen aan Ghelamco.

Het gevolg daarvan is dat het golfproject op losse schroeven staat. Toen Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA) vorig jaar in april de plannen goedkeurde, koppelde ze een voorwaarde aan de vergunning: Paul Gheysens moet eigenaar zijn van alle gronden of gebruiksrecht hebben op het volledige gebied, om zijn golfproject te mogen uitvoeren. Aan die voorwaarde is nu dus niet meer voldaan. 

“Het spreekt voor zich dat de omgevingsvergunning in deze omstandigheden onuitvoerbaar wordt en er niet gestart kan worden met het project”, bevestigt minister Demir nu na de uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg in Brugge.

De waarheid heeft haar rechten

Peter Taffeiren is opgetogen over de beslissing van de rechter: "Rechtvaardigheid is geschied. De waarheid heeft haar rechten. Ik ben heel gelukkig dat we onze grond kunnen houden. We zijn eigenlijk tot verkoop gedwongen geweest door onze voormalige burgemeester. Nu we dit achter de rug hebben, zullen we deze gronden zeker nooit meer verkopen. Niet aan Paul Gheysens, niet aan iemand anders. Wij hebben al die grond nodig voor onze paardenfokkerij."

Paul Gheysens laat in een persbericht weten dat hij in beroep gaat tegen deze uitspraak in eerste aanleg. "We menen zowel feitelijk als juridisch bijzonder sterke argumenten te hebben wat betreft de rechtsgeldigheid en de uitvoering van de overeenkomst met de buurman. (...) Parallel bekijken we ook andere volwaardige opties. De reacties van de buurman zijn dus zeer voorbarig."

Pano heeft eind vorig jaar nog een lange reportage gemaakt over de zaak. Intimidatie door vastgoedgroepen en inmenging van het lokale bestuur. Buurtbewoners schetsten toen geen fraai beeld van mogelijke belangenvermenging in Knokke-Heist. Vooral de figuur van Paul Gheysens van bouwbedrijf Ghelamco kwam ter sprake. Mensen die zich verzetten tegen zijn plannen getuigden over scheldtirades en machtsvertoon. 

Meest gelezen