7.000 openstaande vacatures in regio Van Hool: “Er is perspectief”

De ontslagronde bij Van Hool gebeurt niet in een economisch braakland. In de regio Mechelen-Kempen zijn er 7.000 openstaande vacatures, waarvan 500 in de sector van voertuigen. “Er is perspectief”, zegt de plaatselijke Kamer van Voka.

Lieven Sioen

Op maandag 11 maart is het aantal werkzoekenden in Lier nagenoeg verdubbeld. Waren dat er tot voor het weekend 1.460, dan komen er door de sanering bij busbouwer Van Hool op slag 1.116 bij. Dat is een klap, in de eerste plaats voor de betrokken werknemers. Maar eenmaal de eerste schok is verwerkt, hoeven hun vooruitzichten niet somber te ogen.

In de brede regio Mechelen-Kempen zijn er 7.000 openstaande vacatures. Veel daarvan raken al lange tijd niet ingevuld, wat de productiviteit en de economische groei in de regio drukt. Volgens de conjunctuurbarometer van de plaatselijke Kamer van werkgeversorganisatie Voka loopt het aantal openstaande vacatures tegen de zomer zelfs op tot 7.500. Zeker vijfhonderd van die jobs zijn specifiek bestemd voor technici en mecaniciens in de sector van voertuigen. Het gaat daarbij zowel om grote bedrijven als DAF Trucks in Westerlo als kmo’s.

Nu al wordt Voka Mechelen-Kempen gecontacteerd door ondernemingen op zoek naar geschikte profielen die bij Van Hool te vinden zijn. “Er is dus perspectief voor de werknemers van Van Hool”, zegt woordvoerder Wim Brillouet. “Een lasser bij Van Hool heeft de vaardigheden om elders aan de slag te gaan.”

Herscholing

Nu vormen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt natuurlijk geen één op één relatie. Er zal nood zijn aan herscholing en heroriëntering om de ontslagen werknemers bij Van Hool naar een nieuwe job te loodsen. Traditioneel is leeftijd daarbij een obstakel; hoe hoger de anciënniteit, hoe lastiger de aanpassing. Komt daarbij dat ook in de toeleveringsketen van Van Hool onherroepelijk banen zullen sneuvelen. Hoeveel dat er zullen worden, is nog onbekend, maar ze zullen de druk op de plaatselijke arbeidsmarkt vergroten.

Voka Mechelen-Kempen vraagt daarom om de snelle oprichting van een tewerkstellingscel. Daarbij is een centrale rol weggelegd voor de VDAB. Voorlopig wacht die nog even af, tot het sociaal overleg is afgerond en de dienst de formele bekendmaking van Van Hool heeft ontvangen. Pas daarna is de VDAB aan zet. “Maar we zullen er alles aan doen om voor deze mensen een andere job te vinden”, laat Bjorn Cuyt, directeur van VDAB Antwerpen, weten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen