© ToPa

HERBELEEF. Lees hier alles over de afgelopen gemeenteraad van Beringen

Vanavond staat er opnieuw een gemeenteraad op de planning in Beringen. Volg het hier live vanaf 20 uur.

Zahra Boufker
Zahra Boufker
En daarmee zit deze gemeenteraad erop. Wij danken u voor de belangstelling en wensen u nog een prettige avond.
Zahra Boufker
Raadslid Irfan Oztas (Groen) heeft vragen bij de sluiting van de Carrefour Market op de oude Aldi-site in Beringen, die in strijd is met de dadingsovereenkomst met Schoofs NV, waarin staat dat een supermarktexploitatie daar minstens drie jaar moet duren. Oztas vraagt naar lopende gesprekken, inspanningen van Schoofs NV voor een nieuwe supermarkt en of het stadsbestuur de dading wil handhaven of herzien.

Schepen Werner Janssen (N-VA) reageert dat de stad Beringen geen contractuele relatie heeft met de zelfstandige uitbater maar wel met Carrefour. Hij vermeldt dat de huurovereenkomst met Carrefour Belgium nog steeds geldig is en dat de sluiting door de zelfstandige exploitanten werd geïnitieerd, niet door Carrefour. De stad zal formeel navraag doen naar de toekomstplannen en inspanningen van Schoofs NV om de winkelbestemming te behouden, conform de dadingsovereenkomst die vereist dat Schoofs NV zich inspant om de supermarktbestemming gedurende de looptijd van de huurovereenkomst te handhaven. Janssen benadruk dat de naleving van de dading zal worden nagestreefd, met de mogelijkheid van een leegstandsperiode van maximaal zes maanden na elke exploitatie van minimaal drie jaar.
Zahra Boufker
Toenemende schooluitval in Beringen. Raadslid Abdulkadir Yilmaz (Vooruit) kaart de toenemende schooluitval in Beringen aan, met 1 op de 7 leerlingen die het secundair onderwijs zonder diploma verlaat. Dit cijfer ligt hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Yilmaz vraagt naar de oorzaken, de voorspelde maatregelen van de stad, en structurele oplossingen.

Schepen Ann-Sofie Vanoverstijns (cd&v) erkent de zorgwekkende cijfers en geeft aan dat de stad verschillende initiatieven heeft genomen om de uitval te verminderen, zoals de opstart van het JAC, het OverKophuis en het project Voorsprong. Ze benadrukt dat de plotselinge stijging gedeeltelijk te wijten is aan de COVID-19-crisis. De stad heeft nieuwe maatregelen genomen, zoals het versterken van de capaciteit van het JAC en het opzetten van een groepswerking binnen OverKop. Bovendien wordt preventief ingezet op de overgang van basis- naar secundair onderwijs via het Huis van het Kind en initiatieven zoals TALim en Kind en Taal. Ondanks deze inspanningen, erkent Vanoverstijns dat er nog steeds uitdagingen zijn, zoals de invloed van scholen buiten Beringen, de arbeidsmarkt en de invoering van nieuwe onderwijsmodellen en testen die mogelijk bijdragen aan de schooluitval. Ze bevestigt dat de stad zich blijft inspannen om de ongekwalificeerde uitstroom verder aan te pakken en een belangrijke prioriteit blijft voor het bestuur in de komende jaren.
Zahra Boufker
Raadslid Kobe Snyers (Groen) uit zijn bezorgdheid over de mogelijke impact van het project 'Reigersvliet' in Leopoldsburg op de mobiliteit in Korspel en omgeving. Het project gaat onder meer over de bouw van een gevangenis en wooneenheden. Er is vrees dat verkeer richting de Hechtelsesteenweg en Leopoldsburgsesteenweg uiteindelijk door Korspel en Beverlo zal rijden, wat extra verkeersstromen in deze gebieden zou veroorzaken. 

In zijn reactie geeft schepen Jean Vanhees aan niet door de provincie Limburg, gemeente Leopoldsburg of het Agentschap Wegen en Verkeer geconsulteerd te zijn. Na een melding door een burger, heeft Beringen informatie opgevraagd, vooral betreffende de mobiliteitsstudie. Afhankelijk van deze studie, wil de stad samenwerken met Leopoldsburg om de verkeersstromen te beoordelen en maatregelen te treffen om verkeer uit Korspel en Stal te weren.
Zahra Boufker
Geen nieuwe initiatieven om het schoolzwemmen te stimuleren. Raadslid Kelly Meykens (Vooruit) uit bezorgdheid over het verminderde aanbod van schoolzwemlessen in Beringen, aangezien basisscholen door kostenstijgingen en organisatorische redenen minder vaak zwemmen, wat de toegankelijkheid voor alle kinderen beperkt. Zij stelt vragen over het aantal scholen dat hun zwemaanbod heeft verminderd, de mogelijke financiële steun van de stad, overleg met het zwembad over toegangsprijzen en de mogelijkheid van zwemlessen die de stads organiseert.

Schepen Tijs Lemmens (Voluit) reageert dat er geen recente klachten zijn over de betaalbaarheid of reductie van zwemlessen vanuit de scholen. Hij benadrukt dat scholen zelf verantwoordelijk zijn voor de organisatie van zwemlessen, waarbij elke leerling recht heeft op één jaar gratis zwemmen. De stad ondersteunt reeds het busvervoer naar het zwembad, ondanks stijgende kosten. Lemmens stelt dat de toegangsprijs voor het zwemmen door Sportoase wordt bepaald en ongewijzigd is gebleven sinds 2014. Ook zijn er speciale tarieven voor kwetsbare gezinnen via het UiTPAS-systeem. Hij voegt toe dat het niet mogelijk is voor de stad om eigen zwemlessen te organiseren vanwege de bestaande faciliteiten en overeenkomsten met Sportoase.
Zahra Boufker

Overweg van de Reservorenstraat blijft gesloten. Raadslid Kobe Snyers (Groen) heeft pleit voor een onderzoek naar de mogelijkheid van een nieuwe oversteek voor fietsers en voetgangers aan de voormalige overweg bij de Reservorenstraat in Beverlo. Deze overweg was een belangrijke route voor lokale inwoners richting Leopoldsburg en Heppen maar werd afgesloten door Infrabel met toestemming van het schepencollege. Snyers stelt voor om alternatieven zoals een tunneltje, een brug of een heropening enkel voor fietsers en voetgangers te overwegen om de mobiliteit en toegankelijkheid te verbeteren.

Schepen Jean Vanhees (cd&v) antwoordt dat volgens Infrabel en de stad Beringen de veiligste fietsroute naar Leopoldsburg via de Korspelsesteenweg loopt, waar al vrijliggende fietspaden bestaan en plannen zijn voor een fietssnelweg. Hij benadrukt dat veiligheid voorrang heeft boven de kortste route, met name vanwege vrachtverkeer in de industriezone tussen de woongebieden en de gesloten overweg. Verder wordt vermeld dat Infrabel investeert in een ongelijkvloerse oversteek op de Korspelsesteenweg, wat de veiligheid en doorstroming zal verbeteren. Vanhees stelt dat de overweg definitief gesloten blijft, conform het beleid van Infrabel om het aantal overwegen te verminderen. 

Kobe Snyers repliceert dat in Bilzen dergelijke kleine overwegen die worden gesloten wel een oversteekmogelijkheid krijgen voor fietsers en voetgangers. Maar de kosten hiervoor moeten volgens schepen Vanhees door de stad worden gedragen. Het voorstel wordt niet aangenomen. 
Zahra Boufker
Er komt geen schriftelijk verslag van de gemeenteraad. Raadslid Erik Gilissen (Vlaams Belang) stelt voor om videoverwerkende software met spraakherkenning te gebruiken voor het automatisch transcriberen van alle tussenkomsten en replieken tijdens gemeenteraadsvergaderingen. Dit omdat sinds eind 2021 enkel de notulen en niet de volledige verslagen beschikbaar worden gesteld, waardoor informatie ontbreekt en de toegankelijkheid voor doven, slechthorenden en digitaal kwetsbare burgers beperkt is. Gilissen benadrukt dat de helft van de bevolking hierdoor moeilijk toegang heeft tot de volledige verslagen. Hij stelt voor om AI-gestuurde spraakherkenningstechnologie te gebruiken om dit probleem op te lossen en zo de transparantie en toegankelijkheid te verbeteren.

Burgemeester Thomas Vints (cd&v) antwoordt dat de huidige praktijk van het gebruik van video-opnames gangbaar is en wijst op de hoge licentiekosten van gespecialiseerde transcriptiesoftware. Hij merkt op dat andere gemeenten meestal geen schriftelijke verslagen meer leveren, maar staat open voor het onderzoeken van de mogelijkheid voor ondertiteling, ondanks dat de meerderheid dit niet doet. Gilissen repliceert door te benadrukken dat gratis software beschikbaar is en dat de huidige situatie doven en slechthorenden benadeelt. Het voorstel wordt niet aangenomen.
Zahra Boufker
Er zijn plannen om aanpassingen door te voeren aan het CC Casino. Het gaat om interieurwerken aan de schouwburg - asbest, akoestiek & schrijnwerk. Raadslid Kobe Snyers vraagt hoe lang de werken duren en of dit een impact zal hebben op het theatergebeuren. 

Schepen An Moons (Voluit) antwoordt dat de werken tijdens de vakantie worden uitgevoerd, zodat het nieuwe theaterseizoen niet in gevaar komt. Op een vraag van raadslid Hilaire Poels over de isolatie van het gebouw wijst zij erop dat dit in een later stadium zal gebeuren
Zahra Boufker
Slecht nieuws voor snelheidsduivels. Er komt een politiereglement betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS boetes) voor beperkte snelheidsovertredingen in zone 30 en zone 50. Volgens raadslid Erik Gilissen (Vlaams Belang) stemt zijn fractie tegen het voorstel omdat het voorstel vooral gemotoriseerd verkeer viseert en fietsers en voetgangers ook heel wat overtredingen begaan. Bovendien stelt hij dat dit een taak is voor de politie en niet voor gemeenteambtenaren. 

Volgens burgemeester Thomas Vints (cd&v) worden voetgangers en fietsers wel degelijk beboet. Hij voegt eraan toe dat de politie zorgt voor de controles en de vaststellingen. 

Zahra Boufker
Goed nieuws voor de Beringse zwerfkatten. De gemeenteraad keurt een voorstel goed om een overeenkomst af te sluiten met een dierenarts inzake medische ingrepen voor zwerfkatten. Voorlopig wordt de dienst verzekerd door Het Blauwe Kruis uit Lommel. Er volgt een open vacature voor de dienstverlening in samenwerking met de provincie en een aantal andere gemeenten. 
Zahra Boufker
Naar goede gewoonte wordt de gemeenteraad geopend met de goedkeuring van de notulen van vorige zitting. Dat is voor de oppositiepartijen (Groen, Vlaams Belang en Vooruit) een probleem omdat de notulen niet schriftelijk worden weergegeven, maar enkel audio-visueel. Later tijdens de zitting volgt een voorstel van raadslid Erik Gilissen (Vlaams Belang ) om dit op te lossen.. 
Zahra Boufker
Goeieavond, om half acht start de zitting van de gemeenteraad van Beringen. Daar komen onder meer financiële agendapunten aan bod zoals de invoering van retributies door Beleidsdomein Mens vanaf 30 maart 2024, verschillende wijzigingen in de budgetten en meerjarenplannen van de Kerkfabriek Sint-Theodardus Beringen-Mijn en het toekennen van een lening aan dezelfde kerkfabriek. 
Daarnaast worden verschillende overeenkomsten besproken, zoals die over medische ingrepen bij zwerfkatten en de deelname aan raamovereenkomsten en projecten met de provincie Limburg en andere instanties. 
Ook zijn er aanpassingen in lokale reglementen en overeenkomsten zoals het politiereglement voor snelheidsovertredingen en het reglement voor kampvervoer, naast infrastructuurwerken aan het CC Casino. 
De vergadering sluit af met enkele voorstellen van raadsleden over gemeentelijke verslaglegging, veiligheidsoverwegingen, zwemonderwijs en lokale projecten en hun impact op de gemeenschap. Veel leesplezier!
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer