© Hollandse Hoogte / Jan Boeve

“Ferme regendag” en ook de rest van de week wordt wisselvallig, op één uitzondering na: “Dan zit er zelfs een terrasje in”

Heel even leek het erop dat de sombere periode achter ons lag, maar na een paar dagen zon krijgen we al opnieuw een “ferme regendag” over ons heen en ook de rest van de week wordt wisselvallig. Op één dag na: “Dan zit er zelfs een terrasje in.”

mtm

Een echte winter hebben we niet gehad. We werden de voorbije maanden zelden met vrieskou geconfronteerd en afgelopen februari was zelfs de warmste ooit sinds het begin van de metingen. En tegelijk was het al die tijd ook erg somber: weinig zon, veel regen.

Het deed dan ook deugd toen afgelopen vrijdag de zon voor een eerste keer echt present tekende, temeer omdat er zaterdag een nog mooiere dag volgde met maxima van 17 graden. De lente was gearriveerd.

Of toch niet. Twee dagen later lijkt het alsof die sombere periode terug is van nooit weggeweest. “Het mooie liedje heeft inderdaad niet lang geduurd”, zegt weerman Frank Deboosere. “Vandaag is zoals verwacht een verzopen dag met in het centrum van het land al 20 liter regen per vierkante meter en in de Hoge Venen zelfs 30 liter. Een ferme regendag, dus.”

De komende dagen zal er (veel) minder regen uit de lucht vallen, al blijft het ook de rest van de week wisselvallig. “Dinsdag krijgen we een zwaarbewolkte dag met bijna de hele dag door lichte regen”, zegt ook weerman Nicolas Roose van NoodweerBenelux. “Woensdag wordt het wat droger, maar ook dan krijgt de zon weinig ruimte.”

Eén uitzondering

Donderdag wordt dé dag om te genieten, aldus Roose. “We krijgen dan niet alleen zes tot acht uur zon, wat best veel is voor deze tijd van het jaar, maar we gaan ook naar maxima van 16 à 17 graden, met hier en daar zelfs een uitschieter van 18 graden. In de zon en uit de wind zal het zeer aangenaam zijn. Dan zit er zelfs een terrasje in.”

Ook in de dagen erna blijft het zacht, maar vanaf vrijdag maakt de zon weer plaats voor wolken en een toenemende kans op neerslag. “Het weer blijft wat jojoën, op en neer”, zegt Deboosere. “Maar in vergelijking met bepaalde delen in Frankrijk en Spanje (die getroffen worden overstromingen, red.) komen wij er nog goed van af. Daar is het noodweer, hier gaat het om typisch weer voor het overgangsseizoen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer