Hadja Lahbib op de militaire luchthaven van Melsbroek.
Foto: Belga.

België wil gehoord worden in genocidezaak tegen Israël voor Internationaal Gerechtshof

België zal het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zijn interpretatie geven van een genocide. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) gezegd. België zal dat doen in de rechtzaak die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof tegen Israël heeft aangespannen.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag buigt zich sinds januari over de vraag of Israël een genocide pleegt tegen de Palestijnen in Gaza. De zaak is aangespannen door Zuid-Afrika.

Op een definitieve uitspraak is het mogelijk jaren wachten, maar het Hof heeft Israël wel al opgedragen om alle mogelijke maatregelen te nemen om genocide in Gaza te vermijden. Die dringende maatregelen kregen de steun van verschillende landen, waaronder België. 

Wat is het Internationaal Gerechtshof?

Het Internationaal Gerechtshof (International Court of Justice of ICJ) is de hoogste rechtbank van de Verenigde Naties. Het ICJ is niet hetzelfde als het Internationaal Strafhof (International Criminal Court of ICC). Dat kan individuen vervolgen voor oorlogsmisdaden. Het Internationaal Gerechtshof oordeelt over conflicten tussen staten.

Net als alle andere landen die zijn aangesloten bij de Genocideconventie van 1948 heeft België van het Internationaal Gerechtshof een brief ontvangen. Daarin wordt de landen gevraagd hoe zij de tekst van de conventie interpreteren. "België wenst deel te nemen en de interpretatie te delen die het geeft aan artikel 2 van de Conventie uit 1948" zegt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib. 

"Het gaat er niet om kant te kiezen voor of tegen de ene of andere partij, maar om het universele karakter te versterken van de internationale conventies waar de staten deel van uitmaken."

Om diezelfde reden is de minister ook voorstander van een tussenkomst in de andere zaak die hangende is voor het Internationaal Gerechtshof, een zaak die Gambia is begonnen tegen Myanmar over de vraag of er genocide wordt gepleegd tegen de Rohingya. "Net zoals we zijn tussengekomen in de zaak tussen Oekraïne en Rusland over de interpretatie van dezelfde conventie."

Wat is genocide?

Genocide wordt gedefinieerd en beoordeeld volgens internationale regels, met name in het kader van het Verdrag inzake de Preventie en Bestraffing van Genocide, aangenomen door de Verenigde Naties in 1948. Volgens dat verdrag spreken we van een genocide als aan onderstaande punten voldaan wordt.

  1. De daden van genocide moeten gericht zijn op een nationale, etnische, religieuze of raciale groep.
  2. Er moeten vernietigende handelingen gesteld worden, zoals het doden, ernstig verwonden, toebrengen van mentale en psychologische schade, creëren van toxische levensomstandigheden, invoeren van geboortebeperkingsmaatregelen of de gedwongen overplaatsing van kinderen van de ene groep naar de andere.
  3. Genocidale daden moeten systematisch en op grote schaal worden uitgevoerd.
  4. Er moet een duidelijke intentie zijn om te vernietigen.

Meest gelezen