Goedkopere psychologische hulp slaat aan: al meer dan 2 miljoen terugbetaalde sessies

Bijna 300.000 mensen hebben de weg gevonden naar het laagdrempelig aanbod psychologische hulp in de eerste lijn dat deze legislatuur op poten is gezet. Er worden ook veel kwetsbare doelgroepen bereikt.

De eerste sessie bij een geconventioneerd psycholoog is gratis, de volgende sessies kosten 11 euro. Bij mensen met een verhoogde tegemoetkoming is dat 4 euro, groepsessies kosten 2,5 euro. Jongeren onder de 24 jaar kunnen gratis naar de geconventioneerde klinisch psychologen.

Uit het dashboard dat zopas door het Nationaal Intermutualistisch College werd ontwikkeld, blijkt dat 300.000 mensen de weg naar die hulp hebben gevonden. Een derde daarvan zijn jongeren en bijna een kwart heeft recht op een verhoogde tegemoetkoming. In totaal is sprake van meer dan 2 miljoen sessies.

LEES OOK. Hoe kan een partner helpen bij een depressie? “Een partner kan je uit de put trekken of juist dieper erin duwen” (+)

Aansporen

Ondertussen lanceert het RIZIV ook een brede informatiecampagne rond de geconventioneerde eerstelijnszorg. Die moet duidelijk maken dat er zo’n aanbod bestaat en moet mensen bij wie gevoelens van stress, eenzaamheid of angst zich dermate beginnen te nestelen dat ze het dagelijks functioneren moeilijk maken, aansporen de stap naar die hulp te zetten. (blg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen