Piloten Brussels Airlines dreigen met nieuwe staking

De piloten bij Brussels Airlines dreigen vanaf 23 maart met nieuwe stakingen, en dat voor vier dagen aan een stuk en een tot twee keer per maand. Dat zeggen de vakbonden maandagavond. Brussels Airlines waarschuwt dat het hele bedrijf op deze manier in gevaar wordt gebracht.

Bron: BELGA

Bij de luchtvaartmaatschappij is een sociaal conflict aan de gang over meer loon. De piloten argumenteren dat ze tijdens de coronacrisis loon hebben ingeleverd, en dat ze nu het beter gaat met de luchtvaartmaatschappij dat willen recupereren. Brussels Airlines heeft een voorstel gedaan, maar dat volstaat niet voor de piloten.

Vanaf 23 maart zijn acties mogelijk, bevestigt ACV Puls-secretaris Jolinde Defieuw. “Een stakingsaanzegging is ingediend”. Volgens Didier Lebbe van de Franstalige christelijke bediendebond CNE zullen passagiers minstens een week op voorhand worden geïnformeerd.

Midden januari hebben de piloten bij Brussels Airlines al eens het werk neergelegd.

Cabinepersoneel

Niet alleen bij de piloten, ook bij het cabinepersoneel van de luchtvaartmaatschappij is er sociale onrust. Ook zij hebben al actie gevoerd voor meer loon en minder werkdruk, en “de kans is reëel dat het cabinepersoneel binnen de kortste keren opnieuw actie zal ondernemen”, aldus ACV-secretaris Defieuw. Volgens CNE-vakbondsman Lebbe zou dit ook om stakingen van vier dagen kunnen gaan, samen met de piloten of alternerend.

Brussels Airlines kondigde vorige week een operationele winst aan van 53 miljoen euro, een record. Tegelijk waarschuwde het bedrijf toen dat de toestand nog steeds fragiel is.

Die boodschap herhaalt Brussels Airlines maandag in reactie op de stakingsaanzegging van de piloten. “Na vier jaar van zware verliezen, konden we vorige week eindelijk opnieuw een positief jaarresultaat voorstellen. Echter, een winstgevend jaar - met een marge van iets meer dan 3 procent - is niet voldoende om alle inspanningen van de voorbije jaren ongedaan te maken. Er ligt een lijvig voorstel op tafel. Meer stakingen gaan niet zorgen voor een hoger voorstel, het zal enkel schade toebrengen aan het hele bedrijf. We roepen de vakbonden op om hun verantwoordelijkheid te nemen en niet langer vast te houden aan onrealistische voorstellen. We betreuren deze aankondiging van de pilotenvakbonden enorm, omdat ze het hele bedrijf in gevaar brengen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen