België krijgt Europese tik op de vingers voor te trage herplaatsing migranten

© BELGA

België moet zijn maandelijkse toezeggingen verhogen voor het opnemen van migranten die nood hebben aan internationale bescherming. Dat zegt de Europese Commissie, die een nieuw voortgangsrapport heeft voorgesteld over de zogenaamde herplaatsing van mensen die in Europa aankomen. Polen en Hongarije, die nog steeds niemand hebben opgenomen, kijken tegen Europese sancties aan.

Eerst de cijfers. Twee jaar geleden beslisten de Europese lidstaten om tegen eind september van dit jaar 98.255 migranten vanuit Italië en Griekenland op te nemen. Volgens de cijfers die de Commissie nu heeft voorgesteld, zijn in totaal al 18.418 personen herplaatst. België moet 3.812 personen herplaatsen en zit voorlopig aan 551 (430 vanuit Griekenland en 121 vanuit Italië).

“Niettegenstaande de aanhoudende vorderingen is het huidige tempo nog steeds te laag om de streefcijfers te halen”, stelt de Commissie. België krijgt samen met een handvol andere lidstaten de boodschap dat het zijn maandelijkse toezeggingen moet verhogen.

Hongarije, Polen en Oostenrijk blijven de enige lidstaten die nog niemand hebben opgenomen, maar Oostenrijk heeft zich er intussen wel toe geëngageerd 50 personen vanuit Italië te herplaatsen. Dat maakt van Hongarije en Polen de slechtste leerlingen van de klas. Als zij zich tegen volgende maand, wanneer het volgende voortgangsrapport wordt voorgesteld, nog steeds niet hebben geëngageerd, “zal de Commissie niet twijfelen inbreukprocedures te openen”, verklaarde commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos dinsdag in Straatsburg.

© EPA

Wat de hervestiging betreft, waarmee vluchtelingen buiten de EU een veilig en legaal migratiekanaal naar Europa wordt geboden, had de Commissie beter nieuws. De regeling is voor meer dan twee derde uitgevoerd: al 16.163 personen werden naar de EU overgebracht, terwijl het totale engagement 22.504 bedraagt.

België hervestigde al 892 van de beloofde 1.100 personen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen