Hulplijn 1712 kreeg vorig jaar bijna 10.000 oproepen van slachtoffers van geweld

© Shutterstock

Hulplijn 1712 heeft vorig jaar 9.424 oproepen gekregen van in totaal 12.799 slachtoffers van geweld, misbruik en kindermishandeling. Het gaat om een stijging van vier procent meer oproepen en zes procent meer slachtoffers ten opzichte van 2022.

mtm

De meeste oproepen gingen opnieuw over kindermishandeling. De hulplijn kreeg oproepen van maar liefst 6.989 minderjarigen. Net geen vijfde van de aanmeldingen over mogelijke slachtoffers (19%) gaan over (ongeboren) baby’s, peuters en kleuters. “Vooral volwassenen uit de directe omgeving van het kind contacteren 1712”, zegt Pamela De Dobbeleer, inhoudelijk directeur CAW Oost-Brabant. “We juichen toe dat mensen hun zorgen met ons delen. Zelfs als ze twijfelen. Tegelijk zagen we in de peiling die we vorig jaar deden dat nog één op de tien Vlamingen niets deed met de zorg dat ze hadden over een kind.”

De grote meerderheid van oproepen gaan over vormen van geweld die zich afspelen binnen de familiale kring van het slachtoffer (83%). “We blijven bij de hulplijn elk jaar opnieuw een stijging zien van het aantal oproepen”, luidt het. “We juichen dat toe omdat het betekent dat steeds meer mensen de weg naar 1712 vinden.”

1712 is gratis en anoniem. Je kan de hulplijn elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken. Meer info op de website 1712.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen