Expert wikt de mogelijke scenario’s bij Van Hool: “Deze optie klinkt hard, maar er zijn verschillende kanten aan”

Van Hool heeft nog twintig dagen om ervoor te zorgen dat de fabriekspoorten eind maart niet voor alle werknemers definitief op slot gaan. Maar wat zijn nu de mogelijke scenario’s?

Nina Bernaerts

Er dient zich alsnog een investeerder aan

De herstructurering kan doorgaan. In dit geval verliezen 1.100 mensen over een periode van drie jaar hun job. Werkzekerheid blijft behouden voor zo’n 1.300 rechtstreekse werknemers en nog eens 1.700 onrechtstreekse medewerkers. “Van Hool heeft geen investeerder nodig, ze hebben een operationele partner nodig”, reageert Geert Noels, hoofdeconoom en CEO van vermogensbeheerder Econopolis. “Ik geloof zeker dat die ondernemer bestaat, alleen zal die niet geneigd zijn om te investeren op een moment dat een bedrijf er zo slecht voorstaat. Eerst moet er een herstructurering komen.”

Dat een investeerder dus voor de deadline van 31 maart zich zal aandienen, lijkt dus heel onwaarschijnlijk.

Overheid en banken geven financiële injectie

Ook dan kan het herstructureringsplan van Van Hool doorgaan. De banken en de overheid zullen nu de tijd nemen om zich over de plannen te buigen. Daarenboven wil de overheid dat ook een private partner zich engageert. “De overheid moet kijken naar het bredere plaatje en de hele sector en dan kan je alleen maar vaststellen dat er al heel wat herstructureringen gebeurd zijn. Ze moet de vraag stellen of Van Hool nog rendabel kan zijn. En dan moet de overheid even negeren dat ze al voor vele miljoenen euro’s in Van Hool gestoken heeft.”

Dit scenario wordt elke dag onwaarschijnlijker.

Er wordt geen extra geld gevonden

In dat geval legt Van Hool eind maart de boeken neer. Experts geloven wel dat er dan een koper kan worden gevonden voor een deel van de activiteiten in Koningshooikt en er mogelijk een doorstart gemaakt kan worden. “Een faillissement klinkt hard en dat is het ook. Maar er zijn verschillende kanten aan”, zegt Noels. “Het zorgt voor een herschikking van de schulden en het maakt een doorstart mogelijk. Het is eigenlijk de gezondste manier om verder te gaan. Er zijn leefbare en rendabele stukken bij Van Hool. In de Verenigde Staten spreken ze van een ‘chapter 11’ en daar moet je doorgaan vooraleer het bedrijf weer verder kan. Er zijn genoeg bedrijven die op die manier wel overleven.”

Dit scenario lijkt waarschijnlijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen