Archiefbeeld.

Vorig jaar recordaantal meldingen bij hulplijn 1712

In 2023 heeft de hulplijn 1712 4 procent meer oproepen ontvangen over geweld dan het jaar voordien, ook het aantal (mogelijke) slachtoffers steeg met 6 procent. Dat staat in het jaarrapport van de hulplijn. Net als de voorbije jaren gingen de meeste oproepen over kinderen en jongeren.

Vorig jaar kwamen in totaal 9.424 unieke oproepen binnen over 12.799 (mogelijke) slachtoffers van geweld, misbruik of kindermishandeling. Dat zijn de hoogste cijfers sinds de oprichting van de hulplijn in 2012. 

Het aantal ontvangen oproepen stijgt bij 1712 jaar na jaar, en dat is eigenlijk goed nieuws. "Deze stijgende evolutie aan oproepen juichen we uiteraard toe, omdat dit betekent dat steeds meer mensen de weg naar 1712 vinden", klinkt het.

Kinderen en jongeren

Toch is de inhoud vaak zorgwekkend. Het leeuwendeel van de oproepen ging vorig jaar over bezorgdheid om minderjarigen, 6 op de 10 slachtoffers zijn minderjarig. In bijna 20 procent van die gevallen ging het zelfs om baby's, peuters en kleuters, door hun jonge leeftijd een zeer kwetsbare groep.

"Vooral volwassenen uit de directe omgeving van het kind contacteren ons. We juichen toe dat mensen hun zorgen met ons delen, zelfs als ze twijfelen", zegt Pamela De Dobbeleer van CAW Oost-Brabant.

Toch kaartte 1712 recent ook aan dat 1 op de 10 Vlamingen geen contact opneemt wanneer ze zich zorgen maken om een kind. "Het is belangrijk dat volwassenen durven contact op te nemen om deze ongerustheid, hoe vaag ook, te delen met een professional."

Geweld in familiekring

Heel vaak komt het geweld voor in familiale kring. Meer dan driekwart van de slachtoffers maakt het geweld in het gezin mee. Na kindermishandeling is partnergeweld de meest gemelde problematiek.

1712 is een professionele online en telefonische hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. 1712 is er voor slachtoffers, plegers en omstanders of getuigen van geweld. De hulplijn is gratis en anoniem. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken. Meer info op 1712.be.

Meest gelezen