Na het vertrek van Henry komt er een overgangsperiode die moet leiden tot verkiezingen.
Foto: Belga

Premier van Haïti stapt op na weken van bendegeweld, VS komt met nieuwe steun

De Haïtiaanse premier Ariel Henry heeft zijn ontslag ingediend, zo heeft de voorzitter van de Caribische Gemeenschap Caricom aangekondigd. De onverkozen Henry stapt op na weken van hevig bendegeweld in het land. Een overgangsregering moet nieuwe verkiezingen organiseren.

Haïti wordt al sinds eind februari overspoeld door een golf van geweld. Een alliantie van machtige criminele bendes eist het vertrek van interim-premier Ariel Henry. Die is al aan de macht is sinds de moord op president Jovenel Möise in juli 2021. Sindsdien zijn er geen verkiezingen meer geweest in Haïti. 

De bendes vielen onder meer politiebureaus en vliegvelden aan en hebben zowat 4.500 gevangenen bevrijd uit gevangenissen. Alle vluchten van en naar Haïti zijn de voorbije dagen geannuleerd, westerse diplomaten zijn teruggeroepen uit het land en veel winkels en scholen blijven gesloten.

Henry vertrekt

De leiders van de Caribische landen, verenigd in Caricom, zijn het nu eens geraakt over een aanpak van de onrust in Haïti. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en delegaties van onder meer Frankrijk en Brazilië waren aanwezig bij de vergadering.

Ariel Henry, die momenteel in Puerto Rico verblijft, stapt volgens het plan op. Er zal nu een politieke overgangsperiode komen, die moet uitmonden in de eerste verkiezingen in Haïti sinds 2016. 

Blinken heeft ook aangekondigd dat de Verenigde Staten nog eens 100 miljoen dollar vrijmaken om een multinationale troepenmacht op poten te zetten. Nog eens 33 miljoen dollar gaat naar humanitaire hulp voor Haïti. Door de crisis hebben miljoenen mensen in het land te weinig eten, zo heeft de VN al gewaarschuwd.

Bekijk: Zo kondigt eerste minister van Haïti Ariël Henry zijn ontslag aan

Videospeler inladen...

"Hoop op snelle interventie"

Of de bendes vrede zullen nemen met die oplossing valt nog af te wachten, zegt pater Jan Hanssens, die al jaren in Haïti woont. "Het vertrek van de premier was een van hun eisen. Maar wat voor de rest hun bedoeling was, was niet zo duidelijk. Hadden zij nog iets anders in het achterhoofd? Dat zal moeten blijken."

Volgens Hanssens hopen de gewone Haïtianen wel degelijk op een snelle interventie van internationale troepen, "want het leven ligt praktisch stil in Port-au-Prince". "De bevolking is het grootste slachtoffer van het geweld. Dus dat er perspectief komt, zal een opluchting zijn. Maar hoe lang duurt het nog voor die interventie er komt?" 

Meest gelezen