Trump ontving Orbán vrijdag in Mar-a-Lago.© AFP

Orbán weet hoe Trump oorlog in Oekraïne wil beëindigen: “Hij zal geen cent geven”

Donald Trump zweert al bijna een jaar dat als hij opnieuw Amerikaans president wordt, hij de oorlog in Oekraïne binnen de 24 uur kan beëindigen. Hoe, daar heeft zelfs Oekraïens president Volodimir Zelenski het raden naar. Maar nu legt Hongaars premier Viktor Orbán Trumps strategie uit.

adb
Bron: CNN, Guardian, BBC

Trump “heeft een duidelijke visie”, zei Orbán in een interview met de Hongaarse zender M1. Hij zal “geen cent geven voor de Russisch-Oekraïense oorlog”. “Dat is waarom de oorlog zal stoppen, omdat het duidelijk is dat Oekraïne niet op z’n eigen benen kan staan.”

“Als de Amerikanen geen geld en wapens geven, samen met de Europeanen, zal de oorlog eindigen”, aldus Orbán. “En als de Amerikanen geen geld geven, zullen de Europeanen deze oorlog niet alleen kunnen financieren. En dan zal de oorlog stoppen.” Volgens de Hongaarse premier heeft Trump “vrij gedetailleerde plannen” over hoe de oorlog te beëindigen.

© EPA-EFE

Orbán deed de uitspraken nadat Trump hem vrijdagavond ontvangen had in zijn landgoed Mar-a-Lago in Florida.

Beiden weigeren steun

Trump zet zijn aanhangers in het Congres onder druk om een Amerikaans militair steunpakket van 60 miljard dollar voor Oekraïne te blokkeren. Volgens voormalige adviseurs van Trump prees hij voortdurend Russisch president Vladimir Poetin.

Ook Orbán weigert militaire steun naar zijn buurland Oekraïne te sturen en roept geregeld op tot een staakt-het-vuren, in de overtuiging dat Oekraïne niet kan winnen. Hongarije is het enige lid van de Europese Unie dat nauwe banden bleef onderhouden met het Kremlin, ondanks de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022.

“President van vrede”

“President Trump was een president van vrede,” zei Orbán in een verklaring na zijn ontmoeting met Trump, “hij dwong respect af in de wereld en zo creëerde hij de voorwaarden voor vrede. Tijdens zijn presidentschap was er vrede in het Midden-Oosten en vrede in Oekraïne. En er zou vandaag geen oorlog zijn als hij nog steeds president van de Verenigde Staten zou zijn.”

© EPA-EFE

“We waren het erover eens dat er vrede zal zijn als er wereldleiders zijn die vrede willen. Ik ben er trots op dat Hongarije een van die landen is”, aldus Orbán. “We waren het er ook over eens dat er nog veel potentieel zit in de Amerikaans-Hongaarse economische betrekkingen.

“Hier in Amerika is de campagne in volle gang. Het is aan de Amerikanen om hun eigen beslissing te nemen, en het is aan ons Hongaren om eerlijk toe te geven dat het beter zou zijn voor de wereld – en ook beter voor Hongarije – als president Donald Trump weer aan de macht zou komen”, besloot de Hongaarse premier.

© EPA-EFE

Trump prees op zijn beurt zijn gast: “Er is niemand die beter, slimmer of een betere leider is dan Viktor Orbán. Hij is fantastisch, hij is een niet-controversieel figuur omdat hij zegt: ‘Dit is hoe het zal zijn’, en dat is het einde ervan. Toch? Hij is de baas. Nee, hij is een geweldige leider.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer