Het schip lag al een aantal dagen klaar om te vertrekken.
Foto: AP

Eerste schip met noodhulp vertrokken vanuit Cyprus naar Gaza

In Cyprus is een eerste schip met noodhulp vertrokken richting Gaza. Het schip test een nieuwe hulproute over zee uit. Via die weg willen Europa, de VS en de Verenigde Arabische Emiraten snel veel meer voedsel en medicijnen in Gaza krijgen.Ā 

Het schip met de naam Open Arms vertrok vanmorgen uit de haven van Larnaca in Cyprus. Het sleept een vlot met zo'n 200 ton voedsel naar de Gazastrook. Dat voedsel wordt geleverd door de Amerikaanse ngo World Central Kitchen, van topchef JosƩ AndrƩs. Het schip zelf is dan weer eigendom van een Spaanse hulporganisatie. Door de zware lading kan het tot 2 dagen onderweg zijn.

Vorige week kondigde Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan dat de EU samen met de VS, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten een hulproute over zee willen openen om snel meer noodhulp te leveren in de Gazastrook.Ā Verschillende landen, waaronder BelgiĆ«, hebben ook alĀ goederen gedroptĀ vanuit de lucht.

Noodhulp is broodnodig

Sinds de grootschalige aanval van Hamas op Israƫl op 7 oktober komt er via grensovergangen over land nauwelijks nog hulp binnen in Gaza. Er voltrekt zich een humanitaire crisis: vooral in het noorden van de Gazastrook zijn er grote tekorten aan voedsel, de VN zegt dat er ook al kinderen sterven door de honger en ontbering.

De goederen die via de nieuwe zeeroute verscheept worden, zullen gecontroleerd worden op Cyprus, ook door Israƫlische teams. Dat zou ervoor moeten zorgen dat eens aangekomen, de levering niet nog eens vertraging zou oplopen door controles.

Verdeling blijft een vraagteken

World Central Kitchen, de ngo die het voedsel op deze testvaart levert, zegt dat het zelf aan de kust van Gaza een soort aanlegsteiger heeft gemaakt met puin van verwoeste gebouwen. Via die steiger zou de hulp aan land worden gebracht. JosĆ© AndrĆ©s, oprichter van de ngo, deelt op X een foto van de aanbouw. "Mogelijk falen we, maar het zou nog een groter falen zijn als we niet zouden proberen!", schrijft hij erbij.Ā 

Vorige week kondigden ook de Verenigde Staten aan dat ze een tijdelijke haven, eerder een soort van pier, willen bouwen om noodhulp in Gaza vanop schepen aan land te krijgen.

De vraag blijft of die hulp dan op een gecoƶrdineerde manier zal verdeeld kunnen worden: het Wereldvoedselprogramma is voorlopig gestopt met het leveren van voedsel in Gaza, omdat hulpkonvooien worden bestormd en bestuurders aangevallen door de menigte.

Recent nog kwamen ook meer dan 100 Palestijnen om tijdens een levering van noodhulp, volgens Israƫl het merendeel door geduw en getrek in de menigte, volgens de Palestijnse overheid opende het Israƫlische leger het vuur op de mensenmassa.

Meest gelezen