Meubelketen Maisons du Monde met ook vestiging in Hasselt wil 40 à 50 winkels sluiten of verhuizen

De Franse meubel- en decoratieketen Maisons du Monde, die ook enkele winkels heeft in ons land, wil in zijn hele netwerk 40 à 50 verkooppunten sluiten of verhuizen, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend. Zo’n 30 procent van de winkels zal worden gefranchiseerd. De operatie zou tegen 2026 afgerond moeten zijn.

Bron: BELGA

Maisons du Monde telt in totaal 340 winkels, vooral in Frankrijk maar ook in België, Spanje en Italië. Welke winkels getroffen zullen zijn, is nog niet bekend. 

Het meubelconcern maakte dinsdag bekend dat zijn nettowinst vorig jaar met driekwart is gedaald, tot 8,8 miljoen euro. De omzet daalde in 2023 met 9,3 procent tot 1,13 miljard euro. Maisons du Monde verwijst naar moeilijke marktomstandigheden, zoals de hoge inflatie, het dalend consumentenvertrouwen en geopolitieke onzekerheden.

De groep heeft intussen een 50-tal winkels geïdentificeerd waar de rendabiliteit omhoog moet, klinkt het. Dat kan bijvoorbeeld door de huur te heronderhandelen, personeel te laten afvloeien of te verhuizen naar een goedkopere locatie. “De definitieve sluiting zal slechts een ‘klein’ deel van het park treffen”, verzekerde exploitatiedirecteur Christophe Laporte aan het Franse persagentschap AFP. 

In het persbericht van Maisons du Monde wordt ook nog gehamerd op “vereenvoudiging en financiële discipline”. Zo moeten de voorraden en het aantal leveranciers naar beneden. De volgende drie jaar wil de groep 85 miljoen euro besparen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer