De Croo wil dat migranten goedkoper geld naar thuisland kunnen sturen

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) wil het voor migranten goedkoper maken om geld naar hun thuisland te sturen. Die zogenaamde ‘remittances’ verhogen immers de koopkracht en zwengelen zo de lokale economie aan in ontwikkelingslanden, argumenteert de minister. Hij is van plan banken en transferagentschappen aan te spreken.

“Uit een onderzoek dat 11.11.11 en HIVA vandaag publiceren over het Belgische geldtransferlandschap blijkt dat migranten vanuit België tussen de 2 en 5 miljard euro naar hun thuisland sturen”, verduidelijkt De Croo. “Die cijfers bevestigen het groeiend belang van remittances. Internationale studies geven aan dat remittances minstens dubbel zo groot zijn als de officiële ontwikkelingsbudgetten van donorlanden.”

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat de gemiddelde transferprijs om geld over te maken vanuit België rond de 8 procent schommelt. Onder meer in de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling is als doelstelling opgenomen om dat terug te brengen tot 3 procent. “Het is absoluut noodzakelijk dat we de kosten van remittances terugdringen”, zegt minister De Croo. “Minder transferkosten betekent meer middelen voor ontwikkeling.”

Banken en transferagentschappen

De Open Vld’er wil het debat aangaan, “zowel in ons land als internationaal”. Hij zal contact opnemen met de banken en transferagentschappen, maar ook met zijn collega’s van Financiën, Consumentenzaken en Migratie komt overleg, net als met de Internationale Organisatie voor Migratie.

Tot slot wil De Croo ook met de migrantengemeenschappen zelf het gesprek aangaan. In bepaalde gevallen zijn er immers - onder meer via de Verenigde Naties - goedkopere alternatieven dan de bekende commerciële transferaanbieders, genre Western Union. “Ik wil goed begrijpen waarom de diaspora deze goedkopere alternatieven zo weinig gebruikt”, aldus nog de minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen