‘Liefde voor muziek’ veranderde de carrière van Dana Winner (links), Stan Van Samang (midden) en Johannes Genard (rechts).

'Liefde voor muziek' haalt voor 10e seizoen oude bekenden terug: "Programma heeft mijn leven veranderd"

'Liefde voor muziek' is terug, en niet zomaar. Het tiende seizoen van het VTM-programma is een jubileumeditie met allemaal oude bekenden. Dat het programma doorheen de jaren voor meerdere artiesten het verschil heeft gemaakt, kunnen we wel zeggen. We spreken met enkele (oud-)deelnemers.  

62 artiesten, 428 covers en heel wat hits. Dat is 9 seizoenen 'Liefde voor muziek'. En dan moeten we nog afwachten wat het 10e seizoen brengt. Om deze jubileumeditie te vieren, haalt het programma 1 deelnemer uit alle vorige seizoenen terug. 

9 deelnemers dus. Goed voor 13 artiesten. Een recordaantal. Oude bekenden als Clouseau (seizoen 3), Laura Tesoro (seizoen 5) en K3 (seizoen 9) zijn in het najaar naar Zuid-Frankrijk vertrokken om covers te brengen van elkaars nummers. Het resultaat daarvan is vanaf vandaag te zien op VTM en VTM GO.

Plots verkocht ik 2 keer het Sportpaleis uit

Niels Destadsbader, zanger

Dat 'Liefde voor muziek' de voorbije jaren wel wat heeft teweeggebracht in het muzieklandschap is duidelijk. "Het programma heeft veel voor mij betekend", blikt oud-deelnemer Niels Destadsbader (seizoen 4) terug. Hij scoorde toen een hit met een cover van 'Verover mij' van K's Choice.

"Plots verkocht ik 2 keer het Sportpaleis uit. Ik kan nog altijd een podium niet verlaten voor ik die cover heb gebracht. Daarnaast heb ik een onvoorwaardelijke band opgebouwd met alle mededeelnemers dat jaar."

Destadsbaders bekendheid nam dus wel toe na zijn deelname, maar hij was zeker geen onbekende in de Vlaamse acteer- en muziekwereld. Zo had hij bijvoorbeeld al 'Zomerhit' gewonnen. Voor verschillende artiesten is er na 'Liefde voor muziek' dan wel weer heel wat veranderd. 

Stan Van Samang: "Nieuwe deuren gingen open"

Voor zo'n artiest kunnen we meteen terugspoelen naar het eerste seizoen van 'Liefde voor muziek' in 2015. Met een cover van 'Een ster' van Christoff heeft Stan Van Samang een blijvende indruk nagelaten in Vlaanderen.

"Ik had, net als de rest, geen idee waar ik aan begon", zegt Van Samang. "Niemand ging met verwachtingen, maar mijn carrière heeft toen een stevige stamp onder zijn gat gekregen."

Het is een eer als Clouseau een nummer van jou zingt 

Stan Van Samang, zanger

"Er gingen deuren open die daarvoor moeilijker opengingen. Er was interesse van grotere zalen. Mijn cd-verkoop piekte. Dat programma heeft echt een groot verschil gemaakt voor mij. Hoe je het ook draait of keert, mijn grootste hit is een cover. En ik vind dat helemaal niet erg. Ik zing dat nummer echt graag."

Van Samang is een van de terugkomers dit seizoen. "Ik heb geen moment getwijfeld. Die eerste ervaring was zo plezant. Het was nu een heel andere ervaring omdat iedereen natuurlijk wel wist wat die kon verwachten. Maar het was heel leuk. Ik heb mij heel vaak heel nederig en dankbaar gevoeld dat ik dit nog eens kan meemaken. Als Clouseau een nummer van jou zingt, is dat echt een eer."

Dana Winner: "In buitenland wordt mijn cover gespeeld op de radio"

En dan heb je Dana Winner. Als er iemands leven een onverwachte wending heeft genomen na het programma, dan is het wel dat van haar. Niet dankzij een cover van een van haar mededeelnemers, maar dankzij haar cover van 'One moment in time' van de Amerikaanse zangeres Whitney Houston.

Haar versie van het nummer ging viraal op YouTube en bereikte zelfs Azië. De video's waarin ze dat nummer zingt, zijn al meer dan 200 miljoen keer bekeken. In januari stond Winner nog op het podium in de Thaise hoofdstad Bangkok.

Bekijk: Dana Winner zingt 'One moment in time' in Bangkok in Thailand.

"Ik had in Vlaanderen en Nederland mijn strepen al verdiend, maar de wereldwijde gevolgen van 'Liefde voor muziek' zijn geweldig geweest", zegt Winner. "Het was nog maar het tweede seizoen. Er was nog veel onwetendheid. Terwijl artiesten nu de commerciële voordelen inzien van het programma, waren wij daar toen nog niet mee bezig. Het was dus nooit de bedoeling, maar mijn optreden is een eigen leven gaan leiden. Ik heb heel veel geluk gehad."

"In België wordt die cover niet gespeeld, maar in het buitenland wordt dat nog altijd echt gedraaid op de radio. Al is het nummer ook hier een van mijn meest gevraagde nummers op concerten."

Johannes Genard: "Programma heeft mijn leven veranderd"

In hetzelfde seizoen als Winner blonk ook Johannes Genard uit, bekend als de frontman van de alternatieve band School is Cool. "Ik was voor 2016 nog nooit in aanraking gekomen met die superpopulaire VTM-programma's en dat soort bekendheid. Ik was een Studio Brussel-manneke. Een Klein Duimpje in het land van de reuzen."

"Toen ik de mail kreeg met de vraag om mee te doen, dacht ik dat die verkeerd verstuurd was. Ik heb toen wel even getwijfeld om deel te nemen, omdat het een heel andere plek was om mijn muziek te brengen dan ik gewend was. Maar het was echt leuk. Ik werd volledig vrijgelaten en ik heb er veel uit geleerd."

Toen ik de vraag opnieuw kreeg, heb ik gegild

Johannes Genard, zanger

"Ik krijg nog zeker wekelijks complimenten over mijn deelname. Het programma heeft mijn leven veranderd. Zeker op het vlak van persoonlijke ontwikkeling, wat zang en zelfvertrouwen betreft. Daarnaast kwam er ook een nieuw soort publiek naar de optredens van School is Cool. We hadden plots zowel jongere als een oudere fans. Dat was leuk, want dat ouder publiek had geld om platen te kopen", zegt Genard lachend.

9 jaar, 2 kinderen en 3 albums later doet Genard, net als Van Samang, ook mee aan het nieuwe seizoen. "Toen ik deze keer het bericht met de vraag kreeg, heb ik gegild. Ik heb geen moment getwijfeld. Ik dacht meteen 'Yes, betaald op vakantie gaan en de zangeressen van K3 die mijn nummer brengen'", lacht Genard.

Meest gelezen