Zelfs een sneeuwgrot kon hen niet redden: skiërs waren kansloos tegen extreme kou

Er zijn meer details bekend over de dood van vijf en vermoedelijk zes skiërs, dit weekend in de Zwitserse Alpen. Ze groeven een sneeuwgrot in de hoop de nacht door te komen, maar door de extreme koude en hevige wind zijn ze toch doodgevroren.

Thierry Goeman

Ze hebben te veel risico’s genomen door, ondanks het aangekondigde slechte weer, te vertrekken. Daar zijn hulpverleners het over eens. Toch waren ze ervaren skiërs en avonturiers. Getuige daarvan is de sneeuwgrot die ze nog gemaakt hebben in de hoop dat ze zo de nacht zouden doorkomen en de volgende ochtend, als het weer rustiger was, gered konden worden. Dat zegt politiechef Christian Varone van het Zwitserse kanton Wallis. Hij was er bij toen de lichamen zondag werden gevonden.

De zes skiërs, vijf leden van dezelfde familie en de vriendin van een van hen, vertrokken zaterdagochtend vanuit Zermatt om via de Haute Route in Arolla VS te geraken. Daar zouden ze worden opgepikt. Maar rond 17 uur deden ze een noodoproep in de omgeving van de Col de Tête Blanche. Het weer was plots omgeslagen. Het waaide enorm en het zicht was beperkt tot quasi nul.

Er werd onmiddellijk een zoekactie gestart, maar zelfs de meest ervaren bergreddingsdiensten geraakten niet tot bij de ingesneeuwde skiërs met wie er oorspronkelijk nog telefonisch contact was.

Zelfs de meest ervaren reddingwerkers geraakten in het noodweer niet tot bij de ingesneeuwde skiërs.© AFP

De zes zijn dan in overlevingsmodus gegaan, en hebben een sneeuwgrot gebouwd, zegt Anjan Truffer, hoofd van de bergreddingsdient van Zermatt. “Het beste wat ze op dat moment konden doen.”

“Sneeuwgrotten zijn zeer geschikt als schuilplaats in noodsituaties. In feite moet je enkel een gat in de sneeuw graven en naar binnen gaan. Je lichaamswarmte zal de luchtruimte om je heen opwarmen, en de temperatuur zal geleidelijk stijgen”, zegt voormalig Amerikaans militair en survivelexpert Mike Millerson. Hij heeft een eigen website met alle mogelijke tips en tricks voor avonturiers.

Maar ook al is zo’n sneeuwgrot snel gegraven, zo waarschuwt hij, “zorg ervoor dat je altijd droog blijft, want zweet in combinatie met kou kan snel tot onderkoeling leiden.”

Maandag was er een herdenking voor de slachtoffers© EPA-EFE

Intussen blijkt dat het weer extreem slecht was zaterdagavond op de bergtoppen. Nog slechter dan voorspeld was. In de regio van de Kleinmatterhorn, waar de zes kwamen vast te zitten, werden windpieken tot 120 kilometer per uur genoteerd. Terwijl je daar amper beschutting kan vinden. Door de wind zakte de gevoelstemperatuur tot wel min 30 graden. En daar waren de skiërs helemaal niet op voorzien.

“Ik begrijp niet waarom ze niet sneller zijn teruggekeerd of sneller alarm hebben geslagen. Ze moeten volledig gedesoriënteerd zijn geraakt”

Klaus Aufdenblatten

Berggids

Volgens berggids Klaus Aufdenblatten hebben ze de weersomstandigheden zwaar onderschat. “Als de mist opsteekt in de bergen, zoals zaterdag, kan je plots voor een wit gordijn komen te staan en weet je niet meer wat links of rechts is. Ik begrijp dan ook niet waarom ze niet sneller zijn teruggekeerd of sneller alarm hebben geslagen. Ik geloof dat ze volledig gedesoriënteerd zijn geraakt”, zegt hij.

Pas zondagavond werden vijf van de zes skiërs gevonden in de sneeuwgrot. Ze waren doodgevroren. Ook vandaag wordt er weer gezocht naar de laatste vermiste. Die is mogelijk in een kloof gevallen. Zijn ski’s en rugzak zijn teruggevonden bij de vijf lichamen.

Drie broers bij de slachtoffers

Er is intussen meer bekend over de slachtoffers. Vijf van de zes waren familie. Drie waren broers van elkaar.

De drie broers waren David, Jean-Vincent en Marc Moix. David was kersvers gemeenteraadslid in Vex en advocaat van beroep. Marc was kapitein bij de kantonpolitie van Wallis.

De andere twee slachtoffers zijn de oom van de drie boers – een ex-bankier die in Londen werkte – en Emile (28) uit Fribourg. Ze was de vriendin van David en net klaar met haar studies rechten. Emile was de enige vrouw in het gezelschap.

Een zesde skiër, een neef van de drie broers, is nog altijd vermist.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer